Cukorbeteg lett tőle?

A bírósághoz fordult a bíró, mert cukorbeteg lett. Amerikai mintájú pert indított egy német bíró a Coca-Cola és a Mars csokoládét gyártó Masterfood ellen. A cégeket felelősnek tartja, amiért reklámjukkal félrevezették, nem tudatosították benne, hogy az édes ital és a csokoládé mértéktelen fogyasztása káros az egészségre. És bár azt olvasom, hogy orvos-szakértők nem látnak közvetlen összefüggést a sok cukor fogyasztása és a cukorbetegség kialakulása között, a bíró által indított per mégis nagy feltűnést keltett.

Eddig az ilyen termékfelelősségi perek leginkább Amerikában voltak szokásban. Emlékezetes eset volt például, amikor egy 81 éves asszony kis híján hárommillió dollárt sajtolt ki egy gyorsétteremből, mert súlyosan leforrázta magát kávéval. Egy nagy cigarettagyár pedig hárommilliárd dollárt volt kénytelen fizetni egy erős dohányosnak, aki 40 évi cigarettázás után tüdőrákot kapott. Ehhez képest a német bíró, Hans-Josef Brinkmann pusztán 11.000 márkát követel a két cégtől, és ezen felül azt, hogy fizessék ki cukorbetegségének további kezelését.

Ügyvédje arra hivatkozik, hogy a gyanútlan bíró évi 39,9 kiló cukrot vett magához Coca-Cola és Mars szelet formájában, mert a gyártó cégek, ahelyett, hogy a kockázatokra figyelmeztették volna, kifejezetten kedvet csináltak a nassoláshoz. Amikor a perről az első hírek megjelentek, a kövér és cukorbeteg bíró elég sok gúnyos megjegyzést kapott olvasói levelek formájában. Valaki például azt írta, hogy a saját butaságából próbál utólag tőkét kovácsolni. Maga a bíró sem biztos abban, hogy cukorbetegségéért a teljes felelősséget a nagytőkére tudja hárítani. Inkább csak azt szeretné elérni, hogy bebizonyosodjon: valami közük azért van a cégeknek az ő betegségéhez.

Hosszú pereskedés várható tehát, hiszen az orvos-szakértők nemigen látnak közvetlen összefüggést, a nagy cégek pedig nyilván mindent megtesznek, hogy egyszer s mindenkorra elvegyék fogyasztóik kedvét a kártérítési perektől. A német cukorbetegek szövetségének elnöke úgy vélekedett, hogy a pernek más haszna lehet: ha a cukorbetegségtől függetlenül is az emberekben tudatosulna, hogy változtatni kéne étkezési szokásaikon, az már eredmény lenne.