Az Európai Unió elfogadta a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) dohai értekezletének zárószövegét, így egyre valószínűbb, hogy újabb tárgyalási forduló következhet.

A fejlődő országok, valamint Kanada és Ausztrália azt követelte az EU-tól a szervezet katari rendkívüli miniszteri értekezletén, hogy csökkentse az agrártámogatásokat és nyissa meg piacait. Az Unió sokáig elzárkózott ettől, de a tagországok végül megállapodtak arról, hogy tárgyalásokat kezdenek a csökkentésről, de nem hajlandóak az érvényben lévő támogatásokat teljesen eltörölni – cserébe az EU szigorúbb WTO-szabályozást kér környezetvédelmi kérdésekben. A záródokumentumot szerdán mind a 142 tagország képviselőjének el kell fogadnia. Valószínűleg a fejlődő országok is hajlandóak lesznek erre, miután kedden a felek megállapodtak abban, hogy enyhítenek a szabadalmi jogok szabályozásán, így a szegény országok olcsóbban juthatnának gyógyszerekhez, vagy maguk is gyárthatnának generikus szereket – közölte a BBC.

A WTO szombaton a tagállamok egyhangú szavazatával felvette a szervezetbe a felvételre tizenöt éve váró Kínát. A csatlakozás várhatóan felgyorsítja a Kínában több mint két évtizede tartó gazdasági reformot, másrészt óriási piacot nyit meg a külföldi befektetők előtt. Az előkészítő tárgyalásokon a legtöbb gondot a külföldi biztosítótársaságok kínai megtelepedésével és működésével kapcsolatos feltételek meghatározása jelentette, mert ezekről az Egyesült Államoknak és az Európai Uniónak még egymással is egyeztetnie kellett. A hivatalos taggá váláshoz szükséges a megállapodás törvénybe iktatása a kínai törvényhozásban, majd ezt követően 30 nap múlva válik jogilag érvényessé a tagság.