A jogvédők figyelmeztetésének semmiféle következménye sincs, például pénzbírságot sem kell fizetniük – közölte lapunkkal Dézsi Mihály, a BRFK szóvivője.

Egyszerűen felszólítják őket: a jövőben tartózkodjanak hasonló cselekményektől. Elmondta: az előállítás során egyik fél részéről sem történt atrocitás, az eljárás békés körülmények között zajlott le. Szanyi Tibor (MSZP) és Iványi Gábor (SZDSZ) képviselők önként tartottak az előállítottakkal. A rendőrség még a politikusok kérésére sem vonta be őket az eljárásba, nehogy megsértse mentelmi jogukat. Ladányi János szociológustól megtudtuk: a jogvédőket – a Roma Polgárjogi Alapítvány aktivistáit – kedden este 8-kor bilincselték meg és ekkor vitték be a rendőrségre. A kihallgatások után éjfélkor engedték el őket. Ladányin még soha életében nem volt bilincs, viselkedésével most sem szolgált rá erre az eljárásra: nem tanúsítottak ellenállást a rendőri intézkedéssel szemben és nem állt fenn annak veszélye, hogy erőszakba torkollik a konfliktus. Szikinger István ügyvéd lapunknak elmondta, amint hivatalosan értesítést kapnak, eldöntik, milyen válaszlépést tesznek.

Göncz Árpád, volt köztársasági elnök levélben biztosította szolidaritásáról a polgárjogi aktivistákat. Leszögezi: a kilakoltatás “még a jogi feltételek fennforgásának esetében is majd mindig a társadalom peremére sodródott, a jogaik védelmére képtelen embereket érint, s velük együtt többnyire magatehetetlen gyermekeket és öregeket sújt”. Győri Péter, a fővárosi önkormányzat szociális bizottságának SZDSZ-es elnöke furcsállja, hogy a VII. kerület nem tudott gondoskodni a kilakoltatottak átmeneti elhelyezéséről. Pedig ez abban az esetben, ha kiskorú is van közöttük, az önkormányzat kötelessége. Ráadásul a főváros az elmúlt évben 15 milliót utalt át a kerületnek, amely vállalta, 10 üresen álló szükséglakást alkalmassá tesz családosok átmeneti elhelyezésére. Információink szerint a kilakoltatott lakásfoglaló család átmenetileg rokonoknál húzta meg magát, miután a kerület által biztosított szálláson nem fogadták őket, s az önkormányzat által felajánlott panziós szobába sem költöztek be.