A roueni városi bíróság ítélete szerint nem tekinthető nemi diszkriminációnak, hogy a férfiak a Sagem gyáraiban nem hordhatnak rövidnadrágot, és ami még “szörnyűbb”, nem alapvető munkavállalalói szabadságjog a rövidnadrágviselés.

Ezekkel a “szomorú” igazságokkal szembesült a Reuters beszámolója szerint a roueni városi bíróság ítélethirdetésén Cedric Monribot, a Sagem elektronikai berendezésgyártó egykori mérnöke. A 29 éves férfi idén nyáron egy forró júliusi napon a sokadszori figyelmeztetés ellenére ismét arra ragadtatta magát, hogy munkahelyén laboratóriumi köpenye alatt rövidnadrágot viselt. A cég, mely alkalmazottaitól megköveteli a hosszú nadrág viselését, még aznap megvált méltóságteljes kánikulatűrésből megbukott munkatársától. Az emberjogi hagyományokon edződött Monribot július 26-án kezdte csatáját állása visszaszerzéséért és munkahelyi rövidnadrágviselési jogának érvényesítéséért. Első próbálkozása során arról szerette volna meggyőzni a bíróságot, hogy felháborító diszkrimináció mutatkozik meg munkaadója lépésében, a gyár női alkalmazottai ugyanis megengedhetik maguknak effajta ruhadarabok viselését.

“Úgy tűnik, gondot okoz, ha egy férfi mutogatja a lábát, de nincs semmi probléma, ha ugyanezt egy nő teszi” – támogatta meg az egykori alkalmazott álláspontját a tárgyaláson a gyár szakszervezetének egyik tisztségviselője. A bíró azonban nem tudta az esetet a hátrányos nemi megkülönböztetés esetei közé besorolni. Talán meggyőzte az alperes érzékletes argumentációja: “Képzeljen el engem vagy valamelyik kollégámat, amint rövidnadrágban jelenünk meg a tárgyaláson. Azt gondolná, hogy bohócok vagyunk.” Jogfilozófiai szempontból még nagyobb csapás a városi bíróság keddi döntése, mely szerint nem tekinthető alapvető munkavállalalói szabadságjognak a ruházat megválasztása. Sőt, a bíróság meghajtotta fejét a munkaadó érve előtt, mely szerint Monribot kétes öltözködési szokása romboló hatással lehet a munkahelyi morálra.