Én csak egy buta külföldi vagyok – állította magáról szerdai tárgyalásán a bombagyárosként elhíresült Dietmar Eduard Clodo. Véleményét nem osztották a meghallgatott robbanószer-szakértők, akik szerint a férfi az 1998 nyarán, Pilisszentlászlón megtalált laboratóriumában gyilkos, akár száz méter távolságból is ölni képes szerkezeteket gyártott.

Az elkészült pokolgépek mellett – turistatérképek helyett – nagy mennyiségű vegyszert, bombakészítéshez használható alapanyagot találtak a rendőrök. A Fővárosi Bíróságon a bombaszakértők meghallgatásával folytatódott a robbanóanyaggal való visszaéléssel vádolt Dietmar Clodo és társainak pere. A hosszú éveket Magyarországon töltő Clodo tolmácsán keresztül többször félbeszakította a szakértőket, mondván: ő nem szakértő, ő csak egy buta külföldi, beszéljenek lassabban, hogy jobban értse, mit is beszélnek róla. Megjegyezte azt is: minden bizonnyal “felsőbb nyomásra” nem készült el az eddigi jegyzőkönyvek fordítása, hogy ezzel is az ő dolgát nehezítsék.

Mint emlékezetes: a rendőrség 1998. június 3.-ról 4.-re virradó éjjel csaptak le a pilisszentlászlói Honvéd utcában berendezett laboratóriumra. Itt lefoglaltak többek között 0,7 kilogramm RVX-et (hexogént), valamint 14 kilogramm ammónium-nitrát-hexogén keveréket. Gyakorlatilag kész állapotban bukkantak egy 198 gramm hexogént tartalmazó szerkezetre, ebből – működésbe hozásához – csupán egy gyutacs hiányzott. A pokolgép hatóereje a szakértők szerint egy “erős kézigránát” hatásfokával egyezett meg. Egy festékesdobozban ammónium-nitrát és hexogén keverékére bukkantak, a pokolgép csavarokkal, szögekkel volt “feltuningolva”.

A szakértők bemutatták a bombák megsemmisítéséről készült videófelvételeket. Mint elmondták, a robbantások jól bizonyították: a csavarokkal telepakolt szerkezet “éles helyzetben”, 15 méteres körzetben minden élőlényt elpusztított volna, de a messzire elrepülő repeszek képesek akár száz méterre lévő személy életének kioltására is. A gyilkos doboz egy kocsi alá helyezve az autó teljes megsemmisülését idézte volna elő. A specialisták elmondták: hasonló bombával hajtottak végre támadást 1992-ben, Budapesten, a kivándorlásra váró izraeliek ellen. A laboratóriumról a szakértők megállapították: kialakítása olyan jellegű volt, amely folyamatos gyártást tett lehetővé.