Négy vádlottra hosszú börtönbüntetést szabott ki kedden egy német bíróság abban a perben, amelynek tárgya egy nyugat-berlini diszkó ellen 1986 tavaszán elkövetett pokolgépes merénylet volt.

A berlini tartományi bíróság háromrendbeli gyilkosságban és többrendbeli gyilkossági kísérletben marasztalt el az öt vádlott közül négyet. A kiszabott ítélet kettejük esetében 14, másik két személy esetében 12 évi szabadságvesztés. Az ötödik vádlottat fölmentették. A perben egy líbiai és két palesztin férfi, továbbá két német nő ült a vádlottak padján. Utóbbiak egyike részesült fölmentésben. A bíróság indoklása szerint a főként amerikai katonák által látogatott La Belle lokál elleni merényletet a líbiai titkosszolgálat Kelet-Berlinben tevékenykedő rezidensei tervelték ki és szervezték meg. Az akció kivitelezésében a négy elítélt vádlott “lelkifurdalás nélkül” hajlandó volt közreműködni. Meggyőződésük volt, hogy a robbantással Líbiának az Egyesült Államokkal szembeni erejét demonstrálják – mondta a tárgyalást vezető bíró.

Indoklása szerint a líbiai titkosszolgálat döntő szerepét írásos dokumentumok igazolták. Köztük volt öt távmondat, amelyet a tripoli központ és a kelet-berlini iroda közötti forgalomból szűrt ki a német hírszerzés. Az egyik, a merénylet előtti napon kelt üzenet szerint “várják ki a dolog végét holnap reggel, insallah”. Egy másnap küldött távmondat arról szólt, hogy “hajnali 1 óra 30 perckor sikeresen megtörtént az akció végrehajtása”. Az 1986. április 5-én végrehajtott robbantás következtében három személy életét vesztette, több mint kétszázan megsebesültek. Utóbbiak, illetve a megölt áldozatok rokonai – magánvádlói minőségben – kártérítési keresetet nyújtottak be a vádlottak ellen. Líbia azonban az utóbbi hetekben többször is értésre adta, hogy államként nem érez felelősséget a merényletért, így fizetni sem hajlandó. A német kormány már a per kezdetén megígérte, hogy érvényt fog szerezni a kártérítési igényeknek. Erre azonban egyre kevesebb a remény. Emiatt várhatóan Berlinnek kell a zsebébe nyúlnia.