Az európai közszolgálati média helyzetéről szóló bécsi tanácskozáson az APA osztrák hírügynökség jelentése szerint a magyar és a cseh sajtó képviselői arról számoltak be, hogy országaikban meglehetősen kendőzetlen kísérletek zajlanak a szerkesztőségek befolyásolására.

A világ vezető sajtóorgánumainak főszerkesztőit és kiadóit tömörítő Nemzetközi Sajtóintézet (IPI) és Bécs város Sajtószolgálata által rendezett nemzetközi tanácskozás első pódiumvitáján Lipovecz Iván, a Heti Világgazdaság főszerkesztője az APA beszámolója szerint egyebek között elmondta: Magyarországon a politika nem teszi lehetővé a közszolgálati rádió megfelelő finanszírozását, amelynek ezért minden évben a kormány pénzügyi injekcióira van szüksége. “Önök bizonyára el tudják képzelni azokat a politikai feltételeket, amelyekhez ezek az injekciók kötődnek” – idézték Lipovecz Ivánt.

Karel Hvizdala cseh televíziós újságíró arról beszélt, hogy Csehországban mindig is cenzúra uralkodott. Ugyan 1989 óta javult a helyzet, most azonban a politika újra azon van, hogy befolyást gyakoroljon a közszolgálati médiára, amelyet a politikusok mintegy szolgáltató szervezetnek tekintenek. A rádió- és tévétanács Hvizdala szerint Prágában a pártok meghosszabbított karja.

A német ZDF közszolgálati televízió híradójától érkezett Klaus Peter Siegloch kijelentette: a politikusok a hatalomra szocializálódtak, s ennek megfelelően viselkednek a médiával szemben, illetve a médiakuratóriumokban is, de Németországban a közszolgálati médiára gyakorolt politikai nyomás csökkent a kínálat bővülésével – azaz a kereskedelmi adók megjelenésével. Siegloch úgy vélte: minden hiányosság ellenére még mindig a közszolgálati rádió és televízió a legjobb rendszer a független újságírás számára.