Az Európai Parlament (EP) elfogadta a belföldi és a tagállamok közötti bankműveletek költségeinek egységesítéséről szóló uniós rendelkezést.

Az Európai Bizottság üdvözölte a döntést, amely rövidesen a miniszteri tanács elé kerül, hogy az itteni jóváhagyás után mielőbb hatályba léphessen.A jelenlegi költségviszonyok alapján aránytalanul drágábbak a határokon átívelő bankműveletek, mint amelyeket az egyes tagországokon belül hajtanak végre. A Reuters által ismertetett egyik példa szerint 100 eurónak egy másik országban lévő bank számlájára való átutalásakor 24 eurót számítottak fel. Ezzel szemben például egyes holland bankok díjmentesen mozgatnak összegeket számlák között.

A bankok részéről óriási ellenállás nyilvánult meg a belföldi és a határokon átmenő tranzakciók költségeinek tervezett egységesítésével szemben. Voltak olyan, az üzleti szférából érkező kezdeményezések, amelyek szerint a bankok maguk vállalták volna, hogy leszállítják a tagállamok közötti fizetések utáni költségeket. Ezeket a nyilatkozatokat a brüsszeli bizottság nem fogadta el, mert a bankok 12 év óta ígérgették a külföldi tranzakciók olcsóbbá tételét. A strasbourgi parlament várhatóan rövidesen visszakapja a miniszteri tanács által jóváhagyandó szöveget, hogy azt még az év vége előtt maga is véglegesen el tudja fogadni. A csekkfizetéseknél és a határokon átmenő hitelügyleteknél a belföldi és a tagállamok közötti költségkülönbségek 2003 márciusában tűnnének el.