Decemberben kezdődik a parkolásidíj-hátralékok behajtása miatt indított próbaper. A Magyar Autóklub álláspontja szerint felmerül annak gyanúja, hogy jogosulatlanul jut a parkolási társaság a nem fizető autósok adataihoz, akiknek ezért jogszerűtlenül kézbesítik a felszólításokat.

December 13-án kezdi el tárgyalni a Pesti Központi Kerületi Bíróság a parkolásidíj-hátralékok beszedése miatt indított próbapert – értesült a Népszava. A polgári eljárást – jogosulatlan adatkezelés miatt – a Magyar Autóklub indította a Belügyminisztérium Központi Adatnyilvántartó Hivatala, az Euroinford Kft. és a Centrum Parkolási Kft. ellen. Az autóklub szerint felmerül ugyanis annak gyanúja, hogy a jelenlegi törvényeket megkerülve, jogszerűtlenül jut hozzá az Euroinford Kft. a parkolási díjjal adós autósok személyes adataihoz, és így jogszerűtlenül kézbesítenek számukra fizetési felszólítást – közölte Kovács Kázmér, az autóklub vezető jogásza. Ezért a bíróságtól kérik a jogsértés megállapítását, és azt is: tiltsa el a céget a további jogosulatlan adatkezeléstől. A per alapjául egy konkrét ügy szolgál, az ebben született jogerős ítélet viszont precedenst teremthet.

Hosszú ideig tartó patthelyzet után, alig több mint egy hónapja kezdték a fizetési felszólításokat postázni azoknak az autósoknak, akik nem fizettek parkolási díjat. A budapesti parkolási társaságoknak már két és fél milliárd forinttal tartoznak a nem fizető autósok. Azt senki nem vitatja, hogy a cégeknek jár ez az összeg, csak abban nem született sokáig megegyezés, hogyan tudják ezt jogszerűen behajtani. Helyzetüket nemhogy megkönnyítette, hanem majdnem lehetetlenné tette a közúti közlekedés nyilvánosságáról szóló törvény. Eszerint ugyanis a központi nyilvántartóból csupán a rendszám, az alváz- és a motorszám alapján lehet az autós adataihoz jutni. Az utóbbi két adat leolvasása gyakorlatilag megoldhatatlan a közterület-felügyelők számára. A pótdíjak behajtásában most az Euroinford Kft. segít két parkolási társaságot. Az adatkezelővel kötött megállapodás szerint az autó rendszáma alapján a parkolási társaságok kérik ki az autó alváz- és motorszámát. A három adatot ezután átadják az adatkezelő cégnek, amelyik ennek alapján hozzájut az autósok nevéhez és lakcíméhez, majd postázza a fizetési felszólításokat.

  • A jelenlegi eljárás bevezetését hosszú jogi előkészítő munka előzte meg. Valamennyi jogász és a BM illetékeseinek véleménye alapján is a törvény lehetővé teszi ezt a fajta adatszolgáltatást – mondta Szeifert Péter. Az Euroinford ügyvezetője úgy véli, az autóklub azzal, hogy állampolgári engedetlenségre szólít, félrevezeti az érintetteket. Annak pedig, aki a felszólítás ellenére nem fizet, számolnia kell vele: az esetleges bírósági eljárás költségeit is neki kell majd állnia. Hasonlóan meggondolatlannak és a jövőre nézve hátrányosnak értékeli Benedek Bálint, a Centrum Parkolási Társaság is az autóklub eljárását. Az Euroinford egyébként eddig mintegy 18 ezer fizetési felszólítást postázott.