Az eddigi egymillió forint helyett, mostantól kétmilliót is elkölthet egy képviselő 2002-ben saját kampányára. A kisebb pártok attól tartanak, hogy további egyenlőtlenséghez vezethet a jelöltek között, hogy az MSZP és a Fidesz megegyezett a választási procedúra néhány pontjának módosításban.

Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága szerdán, majd az ügyrendi bizottság csütörtökön támogatta a választási szabályok módosítását – tájékoztatta az [origo]-t Salamon László, az ügyrendi bizottság elnöke. Korábban az MSZP és a Fidesz egyeztetett a módosítást illetően. A változások legérdemibb része az, hogy a kampányban az egy képviselőre fordítható felsőhatárt egymillióról kétmillió forintra emelték. Salamon László ezt azzal indokolta, hogy öt éve állapították meg az egymillió forintos “tetőt”, ám azóta jelentősen megemelkedtek a hirdetési- és munkaköltségek. Ezt megerősítve több politikus is azt állította az [origo]-nak, hogy a viszonylag alacsony határt a képviselő- jelöltek kénytelenek voltak rendszeresen túllépni, megszegve ezzel a törvényt.

Ugyanakkor a határ nagy előnyhöz juttatja a nagyobb parlamenti pártokat, hisz azok a méretükkel arányos klientúra miatt, könnyebben tudják jelöltjeinek összeszedni a kétmillió forintot. Ezzel szemben például Bartók Tivadar, a KDNP elnöke azt mondta, hogy inkább a szabályok betartásának ellenőrzésére kellene törekedni. Ettől függetlenül örülnek a módosításnak. A Munkáspárt alelnöke, Vajda János reméli, hogy a változástól tisztábbá fog válni a közélet. Reménykedik, hogy nem a plakátok száma fogja eldönteni a választásokat.Várhatóan két másik pontját is megváltoztatja a választási rendszernek az Országgyűlés, amely a jövő héten általános vitát tart a kérdésről. A két pontból az MSZP javaslatát elfogadta a Fidesz: a szocialisták javaslatára szoros, egy százaléknál szorosabb eredménynél, újra kell számolni a szavazatokat. A jövőben, szoros eredménynél, a szavazókörök összegzésénél is el kell rendelni az újraszámlálást.

A támogatott szocialista javaslatért cserébe, az MSZP elfogadja a legnagyobb kormánypárt azon törekvését, hogy a köztisztviselők mellett közalkalmazottak is segédkezhessenek a választások lebonyolításánál. Ez közel 20 ezer embert érint. Erre reagálva Michalko Péter, a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetségének elnöke kifejtette, hogy ebből is látszik, mennyire kevés köztisztviselő van ma Magyarországon. Az ügyrendi bizottság elnöke szerint, noha a “politikai illem” tiltja, hogy egy évvel a választások előtt módosítsák annak szabályait, ám mivel ezek a pontok konszenzuson alapulnak és nem sértenek érdekeket, ezért már a 2002-ben is az új rendszer szerint bonyolíthatják le a választásokat.