Jaroslaw Kalinowski, a lengyel kormánykoalícióban részt vevő Lengyel Parasztpárt elnöke, miniszterelnök-helyettes olyan törvénytervezetet terjeszt a kormány elé, amely megakadályozná a földspekulációt Lengyelország EU-csatlakozása után.

A lengyel kormány az elmúlt héten engedményeket jelentett be a csatlakozási tárgyalások egyik legnehezebbnek tekintett területén, a külföldiek lengyelországi földvásárlásainál. Az eddigi 18 helyett Lengyelország ezentúl csak 12 év átmeneti mentességet kér a külföldiek lengyelországi termőföld- és erdővásárlására, az üdülőtelkek, hétvégi házak esetében pedig ugyanezt az időszakot 7 évre rövidíti le. A befektetési célra vásárolt földterületeknél teljesen eltekint a mentességkérelemtől, és már 3 évi helyben lakás és földbérlés után lehetővé teszi az uniós földművesek számára lengyel termőföld megvásárlását.

A bejelentés több ellenzéki párt felzúdulását váltotta ki Lengyelországban, de a parasztpárt is bírálta. Kalinowski a Rzeczpospolita című napilapnak elmondta, hogy saját tervezetet terjeszt a kormány elé. Ebben több megoldást javasol: az Olaszországban alkalmazott változat szerint, mielőtt eladnának egy földterületet külföldinek, azt ugyanolyan áron fel kellene kínálni a szomszéd telektulajdonosnak. Alkalmazhatnák a Franciaországban meghonosodott megoldást, vagyis azt, hogy az államot illetné meg az elővételi jog. Megkövetelhetnék a földvásárlótól a mezőgazdasági szakképesítést és a földművelésben szerzett gyakorlatot, továbbá meghatározott idejű (5-10 éves) lengyelországi helybenlakást. A Dániában alkalmazott megoldás szerint a külföldinek legkevesebb 30 hektár földet kellene vásárolnia, személyesen megművelnie, és legalább fél éven át folyamatosan Lengyelországban kellene tartózkodnia.

A Rzeczpospolita brüsszeli tudósítója azonban azt írta, hogy Kalinowski javaslatai az Európai Bizottság illetékesei szerint ellentétesek az európai joggal és az egységes piac alapelveivel, elvágnák a lengyel falut az olyannyira szükséges külföldi tőkétől, és elfogadhatatlan precedenst teremtenének a többi tagjelölt számára, ezért elfogadhatatlanok az EU számára.