Jász-Nagykun-Szolnok megyében Szolnok és Tiszafüred a helyszíne azoknak a próbapereknek, amelyekben kiskárosultak nyújtottak be keresetet a tiszai cianid-szennyezéssel vádolt romániai Aurul cég ellen.

A Szolnoki Városi Bíróságon egy vezsenyi, faluturizmussal foglalkozó szállásadó perli a román vállalatot elmaradt hasznát követelve. A felperes a folyót ért ökológiai katasztrófa miatt azokat a német vendégeit veszítette el, akik előzőleg több hétre előre lekötötték nála a szálláshelyeket. Az első tárgyalási nap eredménytelenül, elnapolással zárult. A szolnoki cián-per érdemben 2002. január 23-án folytatódik. A Tiszafüredi Városi Bíróságon december 18-án, kedden veszi kezdetét egy hasonló per, amelyben egy ottani vállalkozó kívánja jogi úton behajtani a folyót ért szennyeződés miatt kiesett bevételét.

A próbaperek a jogi alap tisztázására, az Aurul cég felelősségének megállítására hivatottak, a kiskárosultak jogi képviseletét a Páneurópai Jogászunió látja el. A romániai Aurul cég átvette a ciánszennyezés kapcsán indított kártérítési perre szóló idézést, így december 4-én a Fővárosi Bíróságon megkezdődhet a tárgyalás – közölte Gönczy János, tiszai kormánybiztos ezen a héten budapesti sajtótájékoztatóján. A tavaly februári tiszai cián- és nehézfém-szennyezés szakértők szerint 3,5-4,6 milliárd forint gazdasági kárt okozott Magyarországnak.