A kormány kidolgozta a magyar igazolványok kiadására vonatkozó végrehajtási rendeletet – jelentette be a kormányszóvivő a kabinet szombati ülését követő sajtótájékoztatón Budapesten. Borókai Gábor közölte: a rendelet véglegesítése előtt a jogszabálytervezetet valamennyi érintett ország illetékeseivel egyeztetni kívánják. Mint mondta: a kormány minden feltételt megteremt annak érdekében, hogy 2002. január 1-jétől a rendszer működőképes legyen.

A szóban forgó kormányrendelet változtatása értelmében nemcsak magyar állampolgár kaphatja meg a Magyar Köztársaság Kiváló Művésze, Érdemes Művésze és a Magyar Köztársaság Babérkoszorúja Díjat, hanem azok a személyek is, akik a magyarság szolgálatában, a magyar és az egyetemes emberi értékek gyarapításában kifejtett kimagasló, példamutató tevékenységükkel érdemlik ki a díjat – jegyezte meg a szóvivő.

Kérdésre válaszolva szólt arról, hogy a kedvezménytörvény végrehajtási rendeletét az Európa Tanács velencei bizottsága állásfoglalásához igazítják és a magyar igazolvánnyal kapcsolatos úgynevezett igazolásokat a szomszédos országokban lévő magyar konzulátusok fogják kiadni.

– A kormány döntése értelmében ingyenesen utazhatnak jövő év elejétől valamennyi tömegközlekedési eszközön a hat év alatti és a hatvanöt év feletti magyar állampolgárok mellett ezentúl a Magyarországon letelepülők, valamint a magyar igazolvánnyal rendelkezők is – közölte a kormányszóvivő.

Borókai Gábor jelezte, hogy a köztisztviselőkre vonatkozó utazási kedvezmények arra a körülbelül 20 ezer ügykezelőre és fizikai alkalmazottra is vonatkoznak majd, akik kikerültek a közalkalmazotti körből.

Megjegyezte: a katonák január 1-jétől havonta két alkalommal kaphatnak teljes térítésű utazási kedvezményt.

Elhangzott, hogy a szomszédos országokban élő magyar pedagógusok és diákok is hasonló utazási kedvezményben részesülnek majd, mint magyar állampolgárságú társaik.

Egy kérdés kapcsán beszámolt arról, hogy a szomszédos országokban élő magyarok utazási kedvezményével kapcsolatos költségvetési kiadások mintegy 2,5 milliárd forintot tesznek majd ki a jövő évben.

– A törvény által előírt mértéken túl, plusz 3 százalékos nyugdíjemelésben részesülnek jövőre a nyugdíjasok – derült ki Borókai Gábor szavaiból. A kormányszóvivő elmondta: számításaik szerint a jövő évi nyugdíjemelés mértéke így 9,7 százalékos lesz. Jelezte: jövőre a nyugdíjasokra külön vonatkozó inflációs adat alapján veszik figyelembe a nyugdíjak emelését.

– A kormány kidolgozta azt az alkotmánymódosító előterjesztést, amely azt fogalmazza meg, hogy a fegyveres erőknek az észak-atlanti szerződés 5. cikke szerinti kötelezettség végrehajtása tekintetében, az Országgyűlés helyett, a kormánynak legyen lehetősége a döntéseket meghozni – közölte a kormányszóvivő, és megjegyezte, hogy az alkotmánymódosítás ügyében csütörtökön hatpárti egyeztetést tartanak.

A kormány javaslatának szövegét ismertetve elmondta, hogy a fegyveres erők nemzetközi szerződésből eredő kollektív védelmi feladatok ellátása érdekében a kormány előzetes engedélyével állomásozhatnának, illetve alkalmazhatók lennének külföldön.

Az alkotmánymódosítás nyomán a szövetséges fegyveres erők nemzetközi szerződésből eredő kollektív védelmi feladatok ellátása érdekében a kormány előzetes engedélyével alkalmazhatók lennének az ország területéről kiindulva, illetve állomásozhatnának Magyarországon.

Az előterjesztés szerint a kormánynak tájékoztatnia kellene döntéséről az Országgyűlést.

Borókai Gábor a hatpárti tárgyalás kapcsán a kormány kompromisszumkészségét hangsúlyozva arra is felhívta a figyelmet, hogy Magyarország NATO-csatlakozásáról népszavazás döntött, és ezzel Magyarország elfogadta a NATO feltételrendszerét is a csapatmozgások gyors engedélyezésével kapcsolatban.