A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenytanácsa a fogyasztók megtévesztése miatt ötmillió forint bírsággal sújtotta az Opel Southeast Europe Kft.-t

A GVH a fogyasztók megtévesztésének gyanúja miatt indított eljárást az Opel Southeast Europe Kft. ellen, miután tudomására jutott, hogy az Opel Astra Classic Family 1.6 V Ecotec típusú gépkocsi bemutató prospektusa és a gépkocsi kézikönyve eltérő adatokat tartalmaz a fogyasztást illetően.

A GVH versenytanácsa a hétfői tárgyaláson megállapította a kft. fogyasztó megtévesztésre alkalmas magatartását, mivel az Astra Classic gépkocsi típuscsaládra vonatkozó, 2000. márciusában kibocsátott ismertető valótlan üzemanyagfogyasztási adatokat tartalmazott.

A versenybírák szerint ennek oka, hogy a 2000. márciusában közzétett fogyasztási adatok egy korábbi fogyasztási módnak feleltek meg, így nem tükrözték a szükségszerűen következő kedvezőtlenebb fogyasztást.

A hibás ismertető több mint egy évig forgalomban volt, mígnem a kft. egy maradéktalanul el nem fogadható helyesbítéssel látta el 2001. áprilisában. Ezért a GVH versenytanácsa az Opel Southeast Europe Kft.-t ötmillió forint bírsággal sújtotta és intézkedett a kifogásolt ismertető bevonásáról.

A GVH a bírság megállapításánál enyhítő körülményként figyelembe vette a kft. elismerő, az eljárást segítő magatartását, valamint a társaság nemzetközi központjának a hiba elkövetésében játszott meghatározó szerepét – tartalmazza a közlemény.