A kormány döntésének értelmében teljesen felülvizsgálja az örökbefogadással kapcsolatos szabályozásokat a Szociális és Családügyi Minisztérium (SZCSM) a gyermekvédelmi törvény folyamatban lévő módosítása kapcsán

Az államtitkár szerint az elmúlt hetek eseményeinek következtében született az a döntés, hogy az örökbefogadással kapcsolatos visszásságok kiküszöbölése érdekében szükséges az erre vonatkozó szabályozás teljes áttekintése. Elmondta, hogy a törvénymódosítás tárgyalásának felfüggesztését kérte az SZCSM arra az időre, amíg a felülvizsgálat megtörténik, és eldől, szükség van-e további finomításokra, szigorításokra a jogszabályban. A kormány szombati ülésén tárgyalta az SZCSM jelentését, és úgy döntött, hogy a gyermekvédelmi törvény módosításáról decemberben még ne folytassa a vitát az Országgyűlés.

Szemkeő Judit beszámolt arról, hogy áttekintik az elmúlt három év örökbefogadási statisztikáit, amelyekből kiderülhet, hol szükséges pontosítani, esetleg szigorítani a szabályozást. A politikai államtitkár hangsúlyozta, hogy továbbra is az a cél, hogy az örökbeadások gyorsabban történjenek a jövőben. A célt szolgáló úgynevezett nyílt örökbefogadás esetében azonban a tárca minden törvényi eszközzel meg akarja akadályozni, hogy az ilyen módon örökbeadott gyermekekért pénzt kérjenek vagy fogadjanak el szüleik. Szemkeő Judit jelezte, hogy februárban kerülhet újra az Országgyűlés elé a gyermekvédelmi törvény módosítása.