Bár a főfelügyelőség több más cég termékeit is elmarasztalta, Koltai Ildikó fideszes képviselő a föfelügyelőséggel közös sajtótájékoztatóan csak a SOLE termékeit és a Smarttejet emelte ki

A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség vizsgálata szerint a Magyarországon forgalmazott tej majdnem fele nem felel meg a minőségi előírásoknak. Ennek ellenére kedden csak két céget említettek név szerint a Koltai Ildikó fideszes képviselő által összehívott sajtótájékoztatón.

150 mintából 67 termék már egy márciusi vizsgálat szerint sem felelt meg a fogyasztóvédelem elvárásainak. A kép azóta nem sokat változott. Bár a főfelügyelőség több más cég, így például a Mizo, a Parmalat, a Dunatej vagy a Drávatej termékeit is elmarasztalta, Koltai Ildikó fideszes képviselő a föfelügyelőséggel közös sajtótájékoztatóan csak a SOLE termékeit és a Smarttejet emelte ki.

A márciusi jelentés óta több cég kijavította a hibákat. A Sole is azt állítja, hogy termékeik azóta megfelelnek az előírásoknak, a céget mégis az első helyen emlegetik a fogyasztóvédők. Nem politikai támadást látnak az ügy mögött, de bírósághoz fordulnak. Azt pedig határozottan visszautasította a vállalat, hogy szándékosan hamisítaná a tejet.

A fogyasztóvédők hangsúlyozzák, egyetlen tejtermék sem káros, csupán a vásárlók nem azt kapják a pénzükért, amit várnak.

A fogyasztók szándékos megkárosításának gyanúját vetették fel egyes tejgyártó vállalatokkal szemben a Fidesz-frakció keddi, budapesti sajtótájékoztatóján, amelyen a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség munkatársai is részt vettek. A sajtótájékoztatón elhangzott: egyes tejgyártó cégek – például a SOLE Hungária Rt. Szeged és a Smart Kft. Kecskemét – tejtermékei rendszeresen nem felelnek meg a minőségi követelményeknek. Koltai Ildikó képviselő hangsúlyozta: a szakértők szerint alapos a gyanú arra, hogy a vétkes gyártók – a gyártási előírások rendszeres megsértésével – szándékosan károsítják meg a fogyasztókat.