Újabb több százmilliós értékű műtárgyper indult a Fővárosi Bíróságon. Korábban a Szépművészeti Múzeumban elhelyezett 30 képből álló híres kollekciót most visszakövetelik a múzeumtól D. Géza örökösei.

A gyűjtemény több híres alkotást is tartalmaz, közöttük Benczúr Gyula, Székely Bertalan és Munkácsy Mihály műveivel – tájékoztatta lapunkat a bíróság sajtóosztálya. Egyelőre az ügyben nem született döntés, a per májusban folytatódik.

Az ügy hasonlít az éppen egy éve indult Herzog-perre, amelyben a bíróság arra kötelezte a Szépművészeti Múzeumot és a Nemzeti Galériát, hogy a 12 Herzog-képből 10-et visszakap Martha Nierenberg, Herzog Mór Lipót leszármazottja. Az Amerikai Egyesült Államokban élő Martha Nierenberg, a per tárgyát képező, körülbelül másfélmilliárd forintértékű 12 kép közül tízre kedvező elbírálást kapott. A vitatott képek a Szépművészeti Múzeumba kerültek 1949-ben, pár évvel azután, hogy Herzog Erzsébetnek, a felperes édesanyjának, a zsidótörvények és a deportálások elől el kellett menekülnie Magyarországról.

Mint arról az Index már korábban is beszámolt, a magyar múzeumokban számtalan olyan műkincs található, amelyek a második világháború kirobbanása előtt főúri családok tulajdonában voltak. Egy korábbi washingtoni konferencián Magyarország is aláírta azt a nemzetközi megállapodást, amely szerint “az államnak minden tőle telhetőt meg kell tennie azért, hogy a tulajdonában lévő, igazolatlan eredetű műkincsek jogviszonyaira fényt derítsen. Ezen kívül köteles, minden rendelkezésére álló eszközzel megkönnyíteni, hogy a műkincsek visszakerüljenek jogos tulajdonosaikhoz.”

Mint ismert, az Andrássy, a Károlyi és a Hatvany família is szeretné visszakapni képeit, ezért perelik a magyar államot. Ezeket a több milliárdértékű vitákat a bíróság még nem zárta le.