Ha Magyarország nem teszi meg a kedvezménytörvénnyel kapcsolatos pozsonyi kifogásokból eredő szükséges lépéseket, akkor a magyar jogszabállyal kapcsolatos kérdés várhatóan szerepelni fog a szlovák parlament decemberi ülésének napirendjén.

Ezt a TASR szlovák hírügynökség jelentette csütörtökön, annak kapcsán, hogy Jaroslav Chlebo külügyi államtitkár tájékoztatta a szlovák parlament külügyi bizottságát a magyar kedvezménytörvényről és az azzal összefüggő kétoldalú egyeztetések állásáról. A külügyi bizottság megítélése szerint a szlovák parlamentnek mérlegelnie kell, vajon nem szükséges-e egy parlamenti nyilatkozat elfogadása amiatt, hogy a magyar kedvezménytörvény január 1-jei érvénybe lépése elképzelhetően megzavarja a Szlovák Köztársaság jogalkotásának felségterületét.

A testület a megítélt helyzetből eredő teendőket a külügyi bizottság elnökére, Peter Weissre bízta. A bizottság megállapítása szerint “szándékát, jelentőségét és lehetséges következményeit” tekintve a magyar jogszabály túllépi a Magyar Köztársaság területét, egyszersmind a kétoldalú kapcsolatok kereteit. A magyar kedvezménytörvény nem tartja tiszteletben a nemzetközi jog normáit és alapelveit, területen kívüli hatállyal bír, s ez által a Szlovák Köztársaság állami függetlenségébe való beavatkozás képzetét vetíti előre – fogalmaz jelentésében a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.