A Tej Terméktanács bizottságot hoz létre, mely elemzi a fogyasztóvédők tejvizsgálatának megállapításait

Mint azt az MTI is hírül adta, a Fidesz-frakció keddi tájékoztatóján, amelyen a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség (FvF) képviselői is jelen voltak, elhangzott: egyes tejgyártó cégek – például a Sole Hungária Rt. Szeged és a Smart Kft. Kecskemét – tejtermékei rendszeresen nem felelnek meg a minőségi követelményeknek. Ezt követően Koltai Ildikó, a Fidesz országgyűlési képviselője levélben kérte a terméktanács álláspontját az ügyben.

Berki Viktor elmondta: Tej Terméktanács kész együttműködni, és a módjában álló segítséget megadni a tejpiacon tapasztalt visszásságok megoldásában. Ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy mint érdekegyeztető szervezet, nem büntethet.

– Az ellenőrzési joggal rendelkező szervezetnek kellene a helyzet magaslatán állnia és nem hagyni, hogy nem megfelelő minőségű termék kerüljön a fogyasztóhoz – közölte. A Tej Terméktanács elnökségének álláspontja szerint vannak erre állami ellenőrző szervezetek, amelyek a fogyasztókat védik.

Az ügyvezető igazgató jelezte azt is: a terméktanácsnak érdeke a kérdés tisztázása, és az is, hogy a fogyasztók folyamatosan jó minőségű termékekhez juthassanak. Berki Viktor leszögezte: az FvF-vizsgálat és a Tej Terméktanács monitoring-jellegű tejtermék-vizsgálatának eredménye nem mindenben esik egybe. A tanács a vizsgálatra egy független állami szervezetet kért fel. A monitoring vizsgálat eredménye szerint az idén a harmadik negyedévben bizonyos javulást tapasztaltak a tejtermékek minőségében.

Berki Viktor elmondta azt is, hogy a monitoring rendszerükön keresztül vizsgáltatják az import tejtermékek minőségét. A tapasztalatok szerint az importtermékek is a belföldiekhez hasonló hibákat mutatnak. Az ügyvezető igazgató szerint az állami ellenőrző szerveknek a külföldről származó termékekre is nagyobb gondot kellene fordítaniuk.