Kárpátalján a magyar lakosság nincs kellőképpen tájékoztatva a jövő év januárjától hatályba lépő kedvezménytörvénnyel kapcsolatos fejleményekről – írja legfrissebb számában az Ungváron kiadott Kárpáti Igaz Szó megyei lap.

Cikkében Kőszeghy Elemér, a lap felelős szerkesztője a többi között megállapítja: nem tudni, hol lesznek felállítva az ajánlóbizottságok irodái, ezeknek hány alkalmazottjuk lesz, s még az sem világos, kikből, milyen szervezetekből áll majd az ajánlóbizottság.

A szerző mindazonáltal elismeri, hogy tud a kedvezménytörvényről folyó konzultációkról, megbeszélésekről, ám hiányolja az ezekről szóló kárpátaljai sajtóhíreket és – mint fogalmaz – az illetékes személy által tett nyilatkozatokat. Szerinte Magyarországon, Erdélyben, a Felvidéken és a Vajdaságban az ottani illetékes szervek, szervezetek igencsak fontosnak tartják a kedvezménytörvénnyel kapcsolatos helyzet ismertetését. Ugyanakkor Bukarest és Pozsony akadékoskodása meggátolhatja a jogszabály alkalmazását a kisebb létszámú határon túli magyar közösségek körében is, mivel a
jogszabály egy és oszthatatlan – véli az újság.

A kedvezménytörvény körüli bizonytalanságra hivatkozva a szerző rámutat: a törvény alanyai a szomszédos országokban nem tudják, hová forduljanak kételyeikkel, s azzal sincsenek tisztában, mit nyújt majd nekik a magyarigazolvány, ráadásul nem tudható, hogy a magyarországi választási kampány nem fokozza-e le ügyüket a másod- és harmadrangú kérdések szintjére.

Írását a megyei lap munkatársa azzal fejezi be, hogy a kedvezménytörvényben célul kitűzött lelki és némi anyagi biztonság helyett a hatályba lépés közeledtével alattomosan mindinkább a – mint fogalmaz – státusbizonytalanság hódít teret.