Bírósághoz fordul a Légiforgalmi és Repülőtéri Igazgatóság (LRI) a repülésirányítók 2002. január 2-től tervezett sztrájkja miatt. Az LRI jogtalannak tartja a Magyar Légiforgalmi Szolgálatok Szakszervezetének követeléseit.

Péterffy Gábor, az LRI szóvivője az [origo]-val közölte: kedden bírósághoz fordulnak a tervezett sztrájk miatt, mert szerintük a szakszervezet követeléseinek egyike sem elégséges jogalap a sztrájkra. Az LRI szóvivője szerint valószínűsíthető, hogy a bíróság gyorsított eljárásban tárgyalja az ügyet, ezért remélhető, hogy a január 2-től tervezett sztrájk előtt bírósági határozat születik. Ha a bíróság jogtalannak találja a szakszervezet követeléseit, és a szakszervezet mégis sztrájkolni fog, akkor annak kártérítési következményei lesznek- mondta Péterffy Gábor.

Az LRI szóvivője az [origo]-val közölte: a Magyar Légiforgalmi Szolgálatok Szakszervezete nem képvisel akkora erőt, hogy a munkabeszüntetésük esetén megbénuljon a légi közlekedés. Péterffy Gábor elmondta, hogy az utóbbi hetekben összesen hétszer ültek tárgyalóasztalhoz a Magyar Légiforgalmi Szolgálatok Szakszervezetével, de az egyeztetések eredménytelenek voltak. A szakszervezet – többek között – 50 százalékos béremelést követel, miközben a légiirányítók átlagfizetése bruttó 650 ezer forint- mondta az LRI szóvivője. A Magyar Légiforgalmi Szolgálatok Szakszervezete (MLSZSZ) hétfőn tájékoztatta a Légiforgalmi és Repülőtéri Igazgatóságot (LRI), hogy január 2-án 0 órától munkabeszüntetést hirdetett. A szakszervezet addig sztrájkolna, amíg meg nem állapodnak a munkáltatóval.