Az Országgyűlés Emberi Jogi, Kisebbségi és Vallásügyi Bizottsága keddi tanácskozásán egyhangúlag támogatta Péterfalvi Attila adatvédelmi biztossá történő megválasztását. A testület meghallgatásán a köztársasági elnök jelöltje hangsúlyozta: az adatvédelmi és információs jog nem tartozik a klasszikus alkotmányos jogok közé.

Mint mondta, ezek a ’80-as évek végén váltak alkotmányos joggá, a demokrácia egyik vívmányaként a diktatúrával szemben. Péterfalvi Attila megítélése szerint ez az egyik oka az adatvédelem átpolitizáltságának. A jelölt kitért arra is, hogy megválasztása esetén az adatvédelmi és információs joghoz kapcsolódó ügyeket szigorúan szakmai kérdésként kívánja kezelni.

Egyes jogszabályok diszharmóniájára hivatkozva Péterfalvi Attila fontosnak nevezte az ombudsman törvénymódosítás-kezdeményezési jogát. Jelezte: megválasztása esetén erre a korábbiaknál nagyobb hangsúlyt fektet majd az általa vezetett hivatal, akár azzal is, hogy a változtatások normaszövegét is elkészítik. Kiemelte, hogy ehhez a munkához szükséges egy modern számítógépes program és hálózat létrehozása.

Péterfalvi Attila főiskolai docens, ügyvéd, és 1996 óta volt Majtényi László adatvédelmi biztos tanácsadója. Majtényi László júniusi távozása óta a köztársasági elnök két alkalommal is élt a jelölés jogával, ám az Országgyűlés sem Maczonkai Mihályt, sem Berki Ádámot nem választotta meg ombudsmannak. Az országgyűlési biztos megválasztásához kétharmados parlamenti többségre van szükség.