A vállalkozói érdekképviseletek egy-két héten belül létrehozzák azt a testületet, amely júniusig kidolgozza az adóhatóság és a cégek közötti vitás esetek megoldását célzó jogszabálytervezetet – mondta el Varga Mihály pénzügyminiszter, miután találkozott a munkaadókat képviselő szervezetek vezetőivel.

A pénzügyminiszter a megbeszélést azért kezdeményezte, mert szerinte az elmúlt hetek sajtóbeszámolói nem tükrözték hitelesen az APEH ellenőrzési gyakorlatát a telefonhasználat költségként történő elszámolhatósága kérdésében. A hamarosan megalakuló jogszabály-előkészítő testület a telefon-, a parkolójegy- és az internethasználat költségeinek elszámolhatósága mellett javaslatot dolgoz ki a kapcsolt vállalkozások helyzetének rendezésére is. Ugyanis ebben a kérdésben is vita van a vállalkozók és az APEH között. A pénzügyminiszter elismerte, hogy ezeken a területeken az ellenőrzési gyakorlat olykor ellentmond a jogszabálynak. Emlékeztetett arra, hogy a telefon magán, illetve üzleti célú használata ügyében eddig mindössze egy bírósági per zárult le. Az ítélet indoklásában a bíróság megállapította, hogy egy cég telefonhívásainak 4-5 százalékánál nehéz eldönteni, hogy azt magán vagy üzleti céllal kezdeményezték-e.

Varga Mihály az adóhatóság ellenőrzési gyakorlatával kapcsolatban fontosnak tartotta elmondani, hogy az adóellenőrök soha, egyetlen vállalkozás telefonszámláját nem kérték le. A konkrét esetben is a vállalkozás maga csatolta bizonylataihoz azt, megjelölve azon a magáncélú hívásokat. A pénzügyminiszter tudomása szerint az APEH egyetlen hívást sem kezdeményezett a cég által bemutatott telefonszámláról azért, hogy megbizonyosodjon annak jogosságáról. A pénzügyminiszter közölte: a vállalkozók érdekképviseleti vezetőivel egyetértettek abban, hogy semmilyen jogszabály betartatása nem járhat együtt a vállalkozások indokolatlan ellenőrzésével. Varga Mihály reményét fejezte ki, hogy a vállalkozók javaslatai alapján születő adójogszabály-módosítások már 2003. január 1-jétől hatályba léphetnek és így kevesebb lesz a vita a vállalkozók és az adóhatóság között.