Hazugságvizsgáló gépet is használtak a postánál, hogy kiderítsék: hogy kerültek ki azok, a Posta és a Defend Kft. között létrejött szerződések, amelyek alapján a szocialisták feljelentést tettek.

Az ellenzéki politikusok szerint a pénzszállításról szóló szerződések előnytelenek a Postának, mert százmilliós kárt okoznak. A Posta vezetői ez tagadják.

A megfigyelési ügyben a mostani kormánypártok mellé álló Földi László által vezetett cég a Defend Kft. újabb szerződést kötött a postával. Ezúttal a pénzszállításról írtak alá megállapodás. A szerződés részleteiről azonban csak annyit árultak el a felek, hogy az éves szinten várhatóan több százmillió forint megtakarítást jelent postának.

A korábbi Defend szerződések ügyében a szocialisták feljelentést tettek a rendőrségen, mert szerintük a posta előnytelen megállapodást kötött a defenddel. Ehhez dokumentumokat csatoltak. A postán jelenleg is vizsgálják, hogy ki juttatott ki ezeket a szerződéseket.

A posta vezérigazgatója arra a kérdésre, hogy hazugságvizsgálót is használtak-e, csak ennyit mondott: igen.

Ehhez a posta vezérigazgató-helyettese Böröcz István ennyit tett hozzá: “természetesen a belső vizsgálat minden értelemben a legmesszebbmenő törvényesség és szakszerűség között folyt.”

A munkajoggal foglalkozó ügyvéd szerint, ha büntetőügyre gyanakodott a posta vezetése, akkor nem saját hatáskörben kellett volna vizsgálódnia, hanem a rendőrséghez kellett volna fordulnia.

“Nyilvánvaló, hogy egy ilyen hazugságvizsgáló alkalmazása az nem megszokott egy munkáltatónál, ez nem csak munkajogi szempontból, hanem polgárjogi szempontból a személyiségi jogok tiszteletben tartása szempontjából is kétséges” – nyilatkozta Fuchs József.

Az ügyvéd szerint olyan cégeknél, amelyek a munkatörvénykönyv hatálya alá tartoznak, ilyen a posta is, nem lehet hazugságvizsgálót alkalmazni, csak akkor vethetnek be ilyen eszközt, ha arra külön rendészeti szabály léteik.