December 12-re halasztotta az ítélethirdetést a Legfelsőbb Bíróság a metróperben. Az eljáró tanács az ügy összetettségére hivatkozott döntésében. A Fővárosi Önkormányzat azt a jogerős másodfokú ítéletet támadja törvénysértésre hivatkozva, amely elutasította az állammal szemben támasztott, összességében 100 milliárd forintos nagyságrendű követelését.

Az ügy előzménye, hogy Járai Zsigmond, az Orbán kormány pénzügyminisztereként 1998 novemberében felmondta az év tavaszán a választások előtt pár héttel a Medgyessy Péter és Demszky Gábor által aláírt polgári jogi szerződést, amiben a felek a négyes metró 2004-ig megépítendő szakaszának 60-40 százalékos arányú finanszírozásáról állapodtak meg. A felülvizsgálati tárgyaláson a négy tanácsvezető bíróból és a Polgári Kollégium vezetőjéből álló tanács nevében Dr. Murányi Katalin előadó tanácsvezető bíró ismertette a kereseteket. Ebben a főváros az állam, mint alperes korlátlan jogképességének és szerződési szabadságának elismerését kérte.

Ezzel szemben az alperes állam képviselője szerint az állam nem vállalhat polgári jogi kötelezettséget, illetve a pénzügyminiszter nem írhatta volna alá a szerződést parlamenti jóváhagyás nélkül. Felszólalásában a felperes képviseletében Dr. Gárdos István elmondta, a jogerős ítélet hibásan értelmezi a szerződést, illetve jogbizonytalanságot okoz. A jogorvoslatot nem egyszerűen a maguk számára kérnek, de kérik a szerződés intézményének megerősítését is az állammal szemben – tette hozzá. Az alperes jogi képviselője elmondta, véleménye szerint nem polgárjogi szerződés, hanem viszontgarancia-megállapodás jött létre a felek között. A rendelkezésére álló iratok szerint mind a pénzügyminiszternek, mind a főváros képviselőjének csak ilyen megállapodás aláírására volt felhatalmazása. “Ha a pénzügyminiszter felhatalmazás és parlamenti jóváhagyás nélkül ír alá több évre szóló kötelezettségvállalást, akkor felmerülheta kérdés: hol a demokrácia” – zárta beszédét.

Az eljáró tanács ezek után az ügy összetettségére hivatkozva a törvényileg adott lehetőségét kihasználva egy héttel elhalasztotta az ítélethozatalt. Az ítéletet a jogi képviselők távollétében is meghozzák. A bíróság ülését megelőzően Demszky Gábor főpolgármester közjegyzői letétbe helyezte a várható ítélettel kapcsolatos állásfoglalását és szerda fél kettőre sajtótájékoztatót hívott össze. A sajtótájékoztató az ítélet hiányában elmarad. Demszky elmondása szerint azért helyezte letétbe állásfoglalását, mert szemben a Magyar Nemzetben állítottakal ő nem akarja befolyásolni a bíróság döntését. Állásfoglalásában mindenki számára hozzáférhető tényeket összegzett – tette hozzá a főpolgármester.