A Magyarországgal szemben egyoldalú vízumkötelezettéget bevezető észak-amerikai államban idén 4000 magyar állampolgár kért menedékjogot, jövőre pedig ennél is többet várnak. Dávid Ibolya lemondta kanadai útját.

Derek Hodson, a kanadai bevándorlásügyi hivatal szóvivője elmondta: Magyarországot olyannyira nem tekintik “menekülteket termelő” országnak, hogy tudomása szerint az idén eddig Kanadában menedéket kért 4000 magyar állampolgár közül talán csak három személy kapta meg a menekült státust. A kérelmek magas száma azonban (erre az évre összesen közel 5000-et prognosztizáltak) hallatlan mértékben leterheli az illetékes hatóságokat, ezért döntöttek a vízumkötelezettség elrendeléséről.

Hodson szerint idő előtti lenne azt találgatni, vajon mennyire bizonyul majd átmenetinek a most meghozott intézkedés. Az érvényes kanadai előírásokat mindenesetre rendszeresen felülvizsgálják, áttekintik, hogy nem indokolt-e annak megváltoztatása – mondta. Dávid Ibolya, nem vitatva, hogy a hátrányos helyzet felszámolása érdekében még sok a teendő, utalt a roma felzárkózást segítő különböző – így oktatási, szakképzési és egészségügyi – programokra. Hangoztatta azon meggyőződését, hogy a menedékkérelmek mögött nem politikai okok húzódnak meg, hanem a nagyobb jólét reményében hagyják el Magyarországot a menedékkérők.

Ez – jegyezte meg -, minden magyar állampolgár szabad választása, a kanadaiaknak pedig az a szabad választásuk, hogy eldöntik bevezessék-e a vízumkötelezettséget vagy sem. A magyar kormány a jövő héten dönt arról, hogy a maga részéről bevezeti-e a vízumkötelezettséget a kanadai állampolgárokkal szemben – közölte a miniszter asszony, aki egyébként az egyesült államokbeli látogatását befejezve, Kanadába is elutazott volna, de ezt a látogatását lemondta. Dávid Ibolya szerint az út lemondásának oka kizárólag magyar belpolitikai természetű, nevezetesen fontos kormányzati előterjesztésekről kell szavazni jövő kedden a magyar Országgyűlésben.