Kétórás országos figyelmeztető sztrájkot hirdet december 14-ére, péntekre a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ), mert meggyőződésük szerint törvényellenes az a kormányzati döntés, amely szerint az új minimálbér – közalkalmazotti bértábla módosítás nélküli bevezetése – bruttó 50 ezer forintban határozza meg a legtöbb közalkalmazott bérét.

A KKDSZ országos ügyvivői testületének december 4-i döntéséről Vadász János, a szervezet elnöke csütörtökön a szakszervezet budapesti székházában tájékoztatta az újságírókat. Ismertetése szerint a kormány döntése 551 ezer közalkalmazottat érint, nettó bérük így 37 700 forint lesz, amiből nem lehet megélni.

Sérelmezik, hogy a kormány döntése értelmében megszűnik a közalkalmazotti bérelőmenetel is, hiszen sem a munkában eltöltött idő, sem az iskolai végzettség, sem a közfeladat ellátásának fontossága nem lesz szempont a bérek megállapításánál.

A KKDSZ követeli, hogy az úgynevezett A/1, azaz a legalsó közalkalmazotti kategóriában január 1-jétől a garantált illetmény összege legyen 50 ezer forint, és a bértábla összegei ennek megfelelően emelkedjenek. Az illetménypótlék alapját 30 ezer forintban határozzák meg. Kalkulációik szerint a bértábla legmagasabb kategóriája az úgynevezett “J/14” bruttó 222 660 forint kell hogy legyen, a nyugdíj előtt álló nagydoktorok kapnának ennyi pénzt.

Vadász János elmondta, hogy december 4-én sztrájkbizottságot is létrehoztak, s minderről közvetlenül a döntés megszületése után tájékoztatták Orbán Viktor miniszterelnököt is, kérve, hogy tegyen lépéseket a sztrájkot megelőző tárgyalások lefolytatására a KKDSZ-szel. Orbán Viktorhoz írott levelükben felhívták a miniszterelnök figyelmét arra, hogy a sztrájkról szóló törvény értelmében a szakszervezet munkabeszüntetést fog kezdeményezni, ha az egyeztető eljárás hét napon belül nem lesz eredményes.

A szakszervezet ugyanakkor az Alkotmánybíróságtól is kérte: állapítsa meg a törvénysértő helyzetet. A helyzet súlyosságát érzékeltetve Vadász János elmondta: rendkívüli helyzetbe került a KKDSZ, ezt bizonyítja, hogy a szakszervezet 12 éves történetében először fordul elő, hogy országos általános figyelmeztető sztrájkot kezdeményez.

– Ha tehát a sztrájkmegelőző tárgyalások a kormánnyal nem vezetnek eredményre december 14-én, a közgyűjtemények, a közművelődési intézetek ajtaján a Figyelmeztető sztrájk feliratot jelző tábla lóg majd – közölte.

Mint elmondta, a szakszervezet az állampolgárokat, az önkormányzatokat, a civil szervezeteket is kéri a megmozdulással való szolidaritásra. Amint azt a sajtótájékoztatón ismertették, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma ugyancsak támogatja a kezdeményezést.