Jogértelmezési és gyakorlati problémák miatt az Országos Rádió és Televízió Testületet (ORTT) apparátusa újrakezdi a Kossuth rádió nyugati URH-frekvenciájára kiírandó pályázat előkészítését. A médiatörvény több “aknát” is rejt, amelyet még hatástalanítani akarnak.

A vártnál komplikáltabbnak bizonyul a Magyar Rádió (MR) Kossuth adójának korszerű nyugati (CCIR) normájú frekvenciával ellátására kiírandó pályázat. Pedig az (ORTT) szorítja az idő: november 22-ei határozatában előírta felhívástervezet elkészítését hatvan munkanapon belül, a frekvenciatervet december 27-e és január 14-e közötti időben közszemlére tétette, és január 28-ára írta ki a közmeghallgatást. Ezen az érdeklődők a pályázattervezet ismeretében tehetik meg észrevételeiket, amelyeket aztán a végleges kiírásban figyelembe vesznek. – menetrend alapján jövő nyár előtt sem lenne használható nyugati normájú URH-hálózata – ráadásul ez is az országnak csak körülbelül felét lesz képes lefedni -, az időközben felvetődött kérdések miatt azonban kérdéses a pályázat kiírása a tervezett időben.

Az ORTT Irodája információnk szerint visszakapta a tervezetet azzal, hogy mindenekelőtt válaszoljon arra a kérdésre: hogyan oldható meg, hogy a kiírás nyertese a közszolgálati rádió legyen, de egyetlen érdeklődő se indíthasson pert “testre szabott” pályázat miatt.
Az apparátusnak arra is választ kell adnia, kell-e módosítania a médiatörvényt, “felülről” korlátos-e a jelenleg használt frekvenciák száma, vagy a meglévőkön túl – ha találnak hálózatot – kaphat újakat a MR. (Esetleg értelmezésre szorul a törvény azon passzusa is, amely pályázást tesz lehetővé új műsorszórási lehetőségre, ha a közszolgálati feladatok teljesítése ezt szükségessé teszi. A Kossuth ma a rossz minőségű középhullámon, és a mind kevesebb készüléken fogható keleti, OIRT URH-n hallható. Utóbbi törvényi licensze 2006-ban le is jár.)

Nem könnyíti a helyzetet az sem, hogy a médiatörvényben körülírt közszolgálati jogosultság a MR esetében 2003-ban lejár (a Magyar Televízióban három évvel később), igaz, ezt többször, változatlan feltételekkel meghosszabbíthatja az ORTT. A testületben a Magyar Hírlapnak elmondták: ezzel együtt sem zárható ki, hogy lenne kívülről jelentkező közszolgálati rádiós műsorszolgáltatásra, akár jobb feltételeket kínálva.