A családi támogatásokról szóló törvény módosítását kezdeményezi az MSZP annak érdekében, hogy ikerszületés esetén a család hosszabb távú és magasabb összegű gyermekgondozási segélyt kapjon – tájékoztatta az MTI-t Szili Katalin, a párt elnökhelyettese pénteken. A szocialista párt az ellenzéki képviselő Kökény Mihállyal, az egészségügyi bizottság szocialista elnökével közösen már benyújtotta az erre vonatkozó javaslatát az Országgyűléshez.

A szocialista indítvány szerint az ikergyermekeknél hatéves korig meg kellene hosszabbítani a gyermekgondozási segély (gyes) időtartamát, és ennek összegét – függetlenül a gyermekek számától – a nyugdíjminimum 200 százalékára kellene emelni, így a gyes a jövő évben havonta megközelítené a 40 ezer forintot ezeknél a családoknál.

Javasolják továbbá, hogy ikreknél az anyasági támogatás összege azonos legyen a születés időpontjában érvényes öregségi nyugdíj legkisebb összegének 300 százalékával.

Szili Katalin elmondta: minden gyermek születése örvendetes esemény a családok életében, ugyanakkor jelentős, esetenként a család erejét meghaladó kiadásokat tesz szükségessé, amelyek többszörösükre növekednek ikerszülés esetén.

– Igazságos és méltányos lenne, ha az állam ikergyermekek után nagyobb részt vállalna át a család anyagi terheiből azáltal, hogy egyes támogatások mértékét magasabb összegben állapítja meg – vélekedett az ellenzéki politikus. Jelezte, Magyarországon évente több mint 1000 kettős- és 50-60 hármasiker születik.