Ma került sor a Graphisoft Rt. és a CadLine Kft. közötti per negyedik tárgyalási fordulójára a Fővárosi Bíróság Gazdasági Kollégiuma előtt.

A 2000 áprilisa óta tartó per jelentős fordulatot vett: a CadLine Kft. viszontkeresettel élt a Graphisoft Rt-vel szemben. A bejelentés érzékenyen érintheti a Graphisoft tőzsdei pozícióit is.

2000 áprilisában a Graphisoft indított pert a CadLine Kft-vel szemben, mintegy 550 millió Ft-os kártérítési igénnyel, mivel állítása szerint annak építészeti szoftvere a Graphisoft egy korábbi, ma már nem forgalmazott szoftverén alapul, és így szerzői jogokat sért.
A CadLine Kft. kérte a kereset elutasítását, egyben a mai tárgyaláson viszontkeresetet nyújtott be a Graphisoft Rt-vel szemben, és tisztességtelen piaci magatartás miatt mintegy 600 millió forint vagyoni és nem vagyoni kártérítés megfizetésére kérte kötelezni.

A perben a bíróság a Szabadalmi Hivatal mellett működő Szerzői Jogi Szakértői Testületet rendelte ki szakvélemény elkészítésére. A Testület néhány nap alatt olyan műszaki szakkérdésekben foglalt állást, amelyek – számítástechnikai szakértők véleménye szerint – csak hónapokig tartó forráskód-összehasonlítás esetleges eredménye lehetett volna.

A CadLine Kft. a szakértői véleményt nem fogadta el, és a rendelkezésére álló gyökeresen ellenkező megállapításokat tartalmazó műszaki szakértői véleményt figyelembe véve új, műszaki szakértő kirendelését indítványozta.

A CadLine és a Graphisoft pere magyar szoftvergyártók között az első olyan, amelynek tétje többmilliárd forintos piaci pozíciók megszerzése. A viszontkereset ténye és a magyar gyakorlatban szokatlanul magas perérték várhatóan hatással lesz a Graphisoft tőzsdei pozícióira is.

A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett Graphisoft a magyar építészeti szoftverpiac vezető, világviszonylatban harmadik legnagyobb vállalata. Legfontosabb terméke az ArchiCAD nevű építészeti tervező szoftver.

A CadLine jóval kisebb cég, amely dinamikus fejlődését ArchLINE nevű építészeti tervező szoftverének köszönheti. Éppen ez az a program, ami a Graphisoft állítása szerint az ő szoftverük felhasználásával készült. A cég 6 évvel ezelőtt jelentette meg az ArchLINE első verzióját, amely elsősorban régi épületek újratervezését célozta, és amit azóta több új kiadás követett. Először kizárólag külföldön jelent meg termékével, Magyarországon csak másfél éve forgalmazzák. A cég legfőbb piaca Olaszország, Spanyolország, Németország, Ausztria, Svájc és Csehország, ahol disztribútori hálózaton keresztül értékesítik az adott ország nyelvére fordított szoftverüket. Az ArchLINE – mint miden modern építészeti tervező szoftver – 2 és 3 dimenziós megjelenítésre is alkalmas.

Az ArchLINE az építészeti szoftverek piacán egyedülálló módon új épületek tervezése mellett – fényképek, régi rajzok, térképek alapján régi épületek újratervezésével – rekonstrukcióra, felújításokra is alkalmas. Ebből adódóan egyik legfontosabb exportpiaca Olaszország, ahol rengeteg középkori épület található. A program kezelni tudja a régi épületekben található szabálytalanságokat, és az épületek külső felmérésének adatai alapján meg tudja rajzolni annak alapját. A konkurens szoftverek nem fektetnek kellő hangsúlyt erre a funkcióra. Az ArchLINE emellett jóval olcsóbb, mint az ArchiCAD (500 ezer Ft, illetve 1,2 millió Ft). Mindezek miatt az ArchLINE komoly konkurenciát jelent az ArchiCAD számára.