Az autópályák mentén elhelyezett óriásplakátokkal igyekszik a rendőrség az úgynevezett ´trükkös lopásokra´ szakosodott bűnbanda tagjainak nyomára bukkanni.

A nyomozók egyben azt is remélik, hogy a tolvajok kinagyított arcképe láttán a vezetők jobban odafigyelnek értékeikre, nem hagyják magukat koccanásos balesetekkel, vagy színlelt műszaki hibákkal becsapni.

Trükkös lopásokra szakosodott banda garázdálkodik az autópályákon, a jugoszláv utódállamokból érkezett elkövetők elsősorban a nagy értékű autókra fenik fogukat.

Főként a drága kocsival közlekedő külföldiek váltak az átverés áldozatává – mondta a stop!-nak Tószegi Anikó, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. – A tolvajok rendszerint koccanással késztetik a kiszemelt sofőrt megállásra, majd amíg a vezetők a károkat mérik fel, addig egy harmadik személy kiemeli az autóban lévő értékeket. Kedvelt módszer a műszaki hiba színlelése is. Ilyenkor általában a bűnözők segítséget kérnek a pihenőhelyen parkoló autóstól.

Tószegi Anikó hozzátette: bár az elkövetőkre nem jellemző az erőszakosság, a koccanásokkal mégis súlyosan veszélyeztetik a közlekedés biztonságát. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság területén az utóbbi időben több ilyen jellegű bűncselekmény történt, ezek elkövetőit a rendőrség azonosította, körözésüket elrendelte. Az autópályák mentén elhelyezett óriásplakátokon 19 körözött személy látható. A rendőrség 100 ezer forint jutalmat ajánlott fel annak, aki a trükközőkről érdemi információval rendelkezik.