Kedden zárt ajtók mögött kezdi meg a Fővárosi Bíróság annak a büntetőpernek a tárgyalását, melyben egy 15 éves lányt azzal vádol az ügyészség, hogy tavaly májusban a fővárosban megölte a 11 éves Kocsis Franciskát. Az elsőfokú büntetőperben csak a perbeszédek és az ítélethirdetés lesz nyilvános.

Korábban az ügyről a rendőrség úgy tájékoztatott: Kocsis Franciskát 2000. május 4. és 18. között ölték meg, holtteste a XVIII. kerületben a Szálfa és a Flór Ferenc utca közötti erdős területen került elő.

A 11 éves áldozat 2000. május 4-én két iskolatársával, egy 14 éves lánnyal és egy 12 éves fiúval indult el a II. kerületi általános iskolájából Kőbányára.

A rendőrség illetékese az üggyel kapcsolatban korábban azt közölte: Kocsis Franciskát két társa nem megölni, csak megijeszteni, megleckéztetni akarta, ám végül a kislány belehalt a bántalmazásokba.

Kocsis Franciskát feltehetőleg kirándulás ürügyén csalták el, egy alkalmas helyen hátrakötötték a kezét, betömték a száját egy zoknival, földre döntötték és felváltva bántalmazták, végül pedig az egyik elkövetőnél lévő láncos bottal (nuncsakuval) megfojtották.

Ezután a gyermek holttestét a két fiatal elkövető betakarta fűvel, avarral.

A rendőrség 2000. május 22-én egymillió forint jutalmat ajánlott fel a nyomravezetőnek, majd napokon belül őrizetbe vette a gyilkossággal gyanúsított 14 éves lányt, a 12 éves fiút pedig, aki a hatóságok szerint szintén részt vett a szörnyű cselekményben, javító-nevelő intézetbe helyezték.

A büntető törvénykönyv szerint a 16. életévét be nem töltött fiatalkorú legfeljebb 10 éves szabadságvesztéssel sújtható. Erre akkor van lehetőség, ha felnőtt korú esetében életfogytiglani szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekményt követett el, minden más esetben pedig legfeljebb ötéves büntetést kaphat a 16. életévét be nem töltött fiatalkorú.

Budapesten utoljára az 1997-ben elkövetett taxisgyilkosság ügyében állt bíróság előtt ilyen súlyos vádakkal két 16 évesnél fiatalabb lány. Õket a Fővárosi Bíróság 1998-ban első fokon, nem jogerősen 7 és fél – 7 és fél éves szabadságvesztéssel sújtotta, ám ezeket a büntetéseket a Legfelsőbb Bíróság 1999. május 4-én kihirdetett másodfokú, jogerős ítéletében 9, illetve 8,5 évre súlyosbította.