Az Enron egyik nagyrészvényese 25 milliárd dollárra perli a vállalat 29 egykori és jelenlegi felső vezetőjét, mivel azt gyanítja, hogy a cég rettenetes pénzügyi helyzetével tisztában lévő menedzserei az összeomlás bejelentése – vagyis a tőzsdei árfolyam összeomlása – előtt suttyomban eladták részvényeiket.

A New York-i székhelyű Amalgamated Bank az Enron részvényeseként óriási összeget vesztett az energiakereskedő árfolyamának összeomlásán. A pénzintézet megneszelte, hogy a vállalat irányítói a rossz hírek bejelentése előtt több millió részvényt dobtak piacra. A most perbe fogott menedzserek között van Ken Lay, az Enron elnök-vezérigazgatója és Wendy Gramm, Phil Gramm texasi szenátor felesége is – jelentette több hírügynökség. A vezetőség tagja volt Lord Wakeham, korábbi brit miniszter is, de eddig senki sem erősítette meg, hogy őt is perelnék.

Az Enron teljes szétesését az indította el, hogy egy felvásárlási ajánlat kapcsán kiderült, a cég adósságállománya az addig ismertnél 13 milliárd dollárral nagyobb. A bukás nagy vesztesei a részvényeseken kívül az Enron alkalmazottai lehetnek, akik nyugdíjmegtakarításuk egy részét saját vállalatuk értékpapírjaiba forgatták. A nyugdíjalapoknál vizsgálat folyik. Szintén vizsgálják, hogy a nagy bukta előtt hogyan fizettek extra összeget olyan alkalmazottaknak, akiket ezzel vettek rá, hogy a csődhelyzet ellenére maradjanak a cégnél.