Továbbra is a legfőbb akadálya a lakáshitelek folyósításának a jelzálog bejegyzésének bonyolultsága – figyelmeztetnek banki szakértők.

Csapda ugyanis, hogy a földhivatalok csak kifizetett ingatlanra jegyeznek be terhet, ám a vevő nem képes előteremteni a hiányzó részt. Igaz, a kormány már többször módosította kisebb-nagyobb mértékben az államilag támogatott hitelek körét, továbbra sem szűnt meg a lakásvásárlás alapvető akadálya. Pedig a jelzálog alkalmazása jelentősen javítja a hitelfelvétel esélyeit. Csupán apró lépésnek tűnik az a könnyítés is, hogy 8 napon belül köteles bejegyezni a jelzálogot a földhivatal a bank számára – állítják banki szakértők. Alapvető probléma tehát, hogy csak arra az ingatlanra jegyeznek be jelzálogot, amelyet már tehermentesítettek. Nem lehet tehát ezt megtenni olyan esetben, amikor a tulajdonos valakinek – például egy pénzintézetnek – adósa.

Ördögi kör viszont, hogy a bank csak abban az esetben folyósítja a hitelt az ingatlanvásárláshoz, ha garantáltan be tudja jegyezni a jelzálogot. Nem ad pénzt olyan projekthez, amelynek esetén nem lát biztosítékot arra, hogy be tudja hajtani az adósságot akkor is, ha az ügyfél nem törleszt. A támogatás feltételeinek többszöri könnyítését követően is megmaradt tehát a rendszer ellentmondása – mondta Katona József, a CIB Bank lakossági igazgatója. Hozzáfűzte: emiatt számos család esik el a hitelfelvételtől. Igaz, vannak olyan földhivatalok, amelyek kompromisszumkészek, s lehetőséget adnak arra, hogy csak a bejegyzést követő 2-3 héten belül rendezze a kifizetéseket a vevő és az eladó. Másutt viszont szigorúan értelmezik a jogszabályokat a földhivatalok munkatársai, s csak a teljes vételár rendezését követően kerülhet sor a hitelfelvétel feltételéül szolgáló jelzálog bejegyzésére.

Van azonban másik járható út is, igaz, meglehetősen körülményes. Ebben az esetben hitelszerződést ugyan a vevő és a bank köti meg, a kölcsönt azonban az eladónak folyósítják. Így az a pénzből tehermentesíti az ingatlant, s csak azt követően értékesíti azt. A földhivatal bejegyzi a jelzálogot, s a pénzintézet biztos lehet abban, hogy visszakapja a folyósított összeget – magyarázta dr. Hidasi Gábor ügyvéd. Ebben az eljárásban megvan a garancia arra, hogy nem lép le a vevő a pénzzel, miközben a jelzálogot bejegyezték a földhivatalban.