David McOwen 1999-ben egy elosztott számítási rendszer programját telepítette munkahelye – egy oktatási intézmény – gépeire. A szakember nem sejtette, hogy Georgia államban ilyesmiért börtön jár.

Mint ismert, az elosztott számítási rendszerek lényege, hogy a nagy számítási teljesítményt igénylő problémák megoldásában részt vehet bárki, aki a probléma megoldását fontosnak tartja. Ehhez egy internetes számítógép kell csak, amelyre a felhasználó telepíti a kiosztott projekt kliensprogramját, és onnantól kezdve a processzor üresjáratának idejét (képernyővédő üzemmódban) tudományos fontosságú számításokkal tölti ki. Egy ilyen rendszer általában több tízezer támogatóból áll, és célja lehet idegen élet felkutatása (Seti@Home), a rák gyógyszerének felkutatása (THINK) vagy egy titkosítás feltörése (Distributed.net). David McOwen is egy ilyen programhoz csatlakozott, amikor úgy döntött, telepíti munkahelye, a DeKalb Műszaki Főiskola hallgatói gépeire a Distributed.net programját. A Distributed.net program 1997-ben indult, amikor a számítási rendszer 212 nap alatt megtalálta a megfelelő kulcsot az 56-bites RSA titkosítású fájlhoz. A rendszer ma százhatvanezer rendszerbe kapcsolt Pentium II-es teljesítményével büszkélkedhet, és erősebb titkosításokhoz keresi a kulcsokat. Az a résztvevő akinek a gépe megtalálja a helyes kulcsot, tízezer dollárt nyer. McOwen biztosra ment, amikor 1999 júniusában ötszáz gépre telepítette a Distributed.net klienst: a DeKalb hamarosan a számítási ranglista első helyén találta magát.

Kevéssé ismert, hogy a David McOwen részt vett a jelenleg használatos modem, illetve a DSL-szabványokat kialakító kutatásokban – a tény, hogy a maga módján hozzájárult az internet létrejöttéhez, félistenné avatta tanítványai szemében. Így történt, hogy McOwen vidáman élt és tanított. A kliensprogramok pedig a szabadidejükben szorgalmasan darálták a lehetséges kulcsokat, mígnem egy nap egyik kollégája behívta McOwent egy irodába, és átadott neki egy levelet. A levélben az állt, hogy büntetőeljárás indult McOwen ellen állami tulajdon jogtalan felhasználásáért. A DeKalbban ezt úgy értelmezték, hogy a tanár titokzatos hackeralkalmazásokat futtat a fősikola gépein – McOwent rögvest ki is rúgták.

Emberünk akkor döbbent meg igazán, amikor hónapokkal később idézést kapott a bírósági tárgyalásra, amelyen a felmerült vádak alapján a felperes Georgia állam 815 ezer dolláros büntetést (230 millió forint – procihasználatért, az egyetemi hálózat terheléséért és a sávszélesség foglalásáért 59 cent másodpercenként) és vádpontonként tizenöt, összesen százhúsz év börtön kiszabását kéri, a számítógépes bűnözésre vonatkozó törvény alapján. McOwent ekkorra a híradások nyomán, a rossz hírnév elkerülése végett újabb munkahelyéről, a Cingular Wirelesstől is kirúgták. A fősikolai hálózatok réme ekkor levelet írt a kiosztott számítási rendszerekkel foglalkozó cégeknek, fórumoknak, online közösségeknek. A közösség egy emberként állt McOwen mellé, és 1200 dollárt adtak össze neki ügyvédi költségekre. David McOwen október 15 óta előzetes letartóztatásban van. Tárgyalása várhatóan 2002 januárjának végén kezdődik.