A NAPI Gazdaság információi szerint januártól kezdi meg a működését az ORFK-n az internetes bűncselekményekkel foglalkozó rendőri csoport.

Az új internetes rendőrség a tervek szerint január elsején kezdi meg működését, két jogi és két informatikus végzettségű, nyomozói tapasztalatokkal rendelkező tiszttel – válaszolta a NAPI Gazdaság kérdésére Garamvölgyi László, a rendőrség szóvivője. A tisztek több országban is tanulmányozták a hasonló szervezetek munkáját és mind európai, mind amerikai kollégáikkal napi kapcsolatban vannak. A szervezet együttműködik az Europollal és az Interpollal is, az Európa Tanács számítástechnikai bűnözésről szóló egyezményének 35. cikkelyében megfogalmazott 24 órás kapcsolattartást is ki kell alakítaniuk a külföldi nyomozóhatóságokkal.

Az alkalmazott hardver- és szoftverhátteret a rendőrség titokban tartja. Az internetes bűncselekményekkel már korábban is foglalkozott az úgynevezett monitoringcsoport, azonban ezt a tevékenységet még a nyáron leállították. A csoport munkáját lakossági bejelentések is segítették, amit a jövőben is várnak. Megfigyelők szerint nem elképzelhetetlen, hogy a csoport – amerikai mintára – akár hackerek segítségét is igénybe veszi, bár a kiemelkedő képességű szakértők ára igen magas. Az új egység a tervek szerint központi hatáskörrel működik majd, de a törvénytelen – például gyermekpornó – oldalakat várhatóan ezután sem a rendőrség, hanem az internetszolgáltató törli majd. Mivel az internetes bűncselekmények bizonyítékai könnyen eltüntethetők, a nemzetközi standardoknak megfelelő digitális bizonyítékgyűjtési technikákat vezet be a rendőrség.

Az interneten elkövetett bűncselekmények felderítése során a rendőrség mindazon különleges és szokásos eszközét bevetheti majd, amellyel bármely más bűncselekmény felderítése során élhet. Így például a nyomozók bírói engedéllyel a levelezési rendszerekbe is betekinthetnek majd. A nemzetközi együttműködés kapcsán a netzsaruk akár a terroristák utáni nyomozásban is részt vesznek és az azok által működtetett honlapokon terjesztett információkkal szemben is fellépnek, ilyen lehet a bombák gyártásának az ismertetése vagy a terroristaelhárító technikák nyilvánosságra hozatala. A hazai internetes rendőri csoport felállításának és működtetésének költségei ma még nem ismertek.