Az Állami Számvevőszék a kisgazdapárt, a MIÉP, az MSZP és az SZDSZ 1999-2000-es gazdálkodását vizsgálta meg. Súlyosabb törvénytelenségeket nem, csak kisebb szabálytalanságokat találtak.

Kisebb szabálytalanságok előfordultak, súlyos szabálysértéseket nem talált az Állami Számvevőszék (ÁSZ), amikor négy parlamenti párt – FKGP, MIÉP, MSZP és SZDSZ – 1999-2000-es gazdálkodását vizsgálta meg. A számvevőszék felhívja FKGP elnökének figyelmét, hogy hozza összhangba az utalványozás rendjére vonatkozó szervezeti működési szabályzat előírásait a pénzügyi tárgyú belső előírásokkal, valamint a belső ellenőrzés megfelelő színvonalának biztosítása érdekében gondoskodjon megfelelő szakemberekről.

Az MSZP könyvvezetésében előfordultak kisebb könyvelési hibák – állapította meg az ÁSZ. A párt Győr-Moson-Sopron megyei szervezete a Párttörvényben meg nem engedett gazdálkodást folytatott, azáltal, hogy nem a tulajdonában álló helyiségeket hasznosított, amiből 1999-ben és 2000-ben is mintegy 2-2 millió forint bevétele származott. Az ÁSZ javasolta a pénzügyminiszternek, hogy a párt költségvetési támogatását a meg nem engedett gazdálkodásából származó összeggel csökkentse.

Csak részben felel meg a jogszabályi és a belső előírásoknak a MIÉP könyvelésében a számviteli politikában előírt analitikus nyilvántartások vezetése – szerepel a számvevőszék jelentésében. A bizonylati fegyelem betartása sem volt megfelelő a MIÉP gazdálkodásában: 1999-ben több mint 10,5 millió, tavaly 7,5 millió forintot meghaladó értékben fogadott be és fizetett ki a párt olyan számlákat, amelyek nem feleltek meg a számviteli törvény előírásainak. Az MSZP, a MIÉP és az SZDSZ egyes szervezetei ingyenesen vagy névleges, alacsony bérleti díj ellenében használnak önkormányzati tulajdonú ingatlanokat, ami a párttörvény rendelkezései szerint nem megengedett – állapítja meg az ÁSZ. A szervezet, mivel általános jelenségről van szó, ezért a párttörvény módosítását javasolja a kormánynak.