A Fidesz több mint hatvannégyezer forinttal lépte túl a 2001. évi időközi választásoknál a választási eljárásról szóló törvényben meghatározott jelöltenként felhasználható 1 millió forintos keretet.

Ezt állapította meg az Állami Számvevőszék, amely tegnap tette közzé az idei időközi választások kampányára fordított összegek felhasználásának törvényességéről szóló jelentését. A pártnál, miután észlelték a hibát, önrevízió keretében befizették az összeg kétszeresét a költségvetésbe. Az ÁSZ szerint a törvényes határidőn túl tette közzé beszámolóját az MDNP és a Zöld Demokraták, míg a Harmadik Oldal Magyarországért Egyesület a számvevők felhívása ellenére sem számolt el a kampányra fordított összegekkel. A határidő-túllépést vagy a beszámolás elmulasztását azonban a törvény nem szankcionálja, ezért az ÁSZ-nak nem volt lehetősége felelősségre vonni ezeket a szervezeteket. A számvevők szerint az idei időközi választásokon az MSZP volt az egyetlen jelölő szervezet, amely minden tekintetben eleget tett ez irányú kötelezettségeinek. Azt is megállapították, annak ellenére sem biztosított a kampányban felhasznált összegek teljes körű vizsgálata, hogy arra az ÁSZ már több vizsgálata során felhívta a kormány figyelmét.

Az 1999. októberi és a 2000. áprilisi időközi választások kampányaira fordított pénzeszközök ellenőrzéséről szóló ÁSZ-jelentésben is szerepelt, hogy pénzügyi szempontból máig nem tisztázott a választási kampány fogalma. Ebből következően nem lehet tudni, hogy pontosan mi tartozik a választási költség fogalomkörébe. A megfelelő jogi szabályozás hiányában ma azok az összegek minősülnek kampányköltségnek, amelyeket a pártok annak nyilvánítanak, illetőleg azok, amelyek megjelennek a pártok számviteli nyilvántartásában. Az ÁSZ a jogi szabályozás hiányosságainak kiküszöbölése érdekében javasolta a kormánynak, hogy az Országgyűlésben kezdeményezze a választási eljárásról szóló törvény helyett egy új, a kampányfinanszírozás átláthatóságát szavatoló, átfogó törvény megalkotását.