A piliscsévi jegyző felszólítása ellenére Rácz Károly hétfőn nem adta át a gondozásában lévő gyermeket a nevelőszülő szolgálatnak. A piliscsévi polgármesteri hivatal jegyzője az üggyel kapcsolatban az MTI-nek csak annyit kívánt mondani, hogy meghiúsult a gyámhatóság határozatának érvényesítése.

A jegyző hétfő reggel személyesen szólította fel a Terry Black néven ismertté vált transzszexuális művészt, hogy a gyermeket haladéktalanul adja át a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által működtetett Nevelőszülő Szolgálatnak. Mester Csaba, Terry Black ügyvédje az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy még mindig nem kapták kézhez a XVI. kerületi gyámhivatal határozatát, abból mindössze három sort olvasott fel előttük a jegyző. Hozzátette: állítólag a gyámhivatal nem tartja ügyfélnek Terry Black-et, ezért nem kaphat határozatot. – Ez pedig törvénytelen, hiszen az államigazgatási eljárásról szóló törvény szerint ügyfél az, akinek jogát, vagy érdekét az eljárás érinti – hangsúlyozta az ügyvéd. Mester Csaba szerint ezzel a törvénytelenséggel próbálják megakadályozni, hogy jogorvoslati kérelemmel éljenek a határozat ellen. Az ügyvéd közölte: hétfőn megpróbálják megszerezni a határozatot és azonnal soron kívüli kérni fogják a végrehajtási eljárás felfüggesztését. Felhívta a figyelmet arra, hogy egy határozat csak akkor végrehajtható, ha jogerős. Rendkívüli esetben elrendelhetik az előzetes végrehajtást, csakhogy ehhez rendkívül nyomós indokok kellenek, például az, hogy a gondozó veszélyeztesse a gyermek fejlődését. – Ilyen okok azonban nem állnak fent – tette hozzá.

Az ügyvéd azt is elmondta, hogy a hatóság 100 ezer forintig terjedő pénzbírsággal, vagy akár karhatalmi eszközök igénybevételével kényszerítheti ki a gyermek átadását. Hozzátette: általában a pénzbírság több alkalommal való kiszabását szokták alkalmazni, de, mint mondta, ez sem fogja Terry Black-et eltántorítani. A XVI. kerületi gyámhivatal december 11-ei keltezésű határozatában rendelte el a jelenleg Rácz Károly gondozása alatt álló kisfiú átmeneti nevelésbe vételét. A határozatban a gyámhivatal a gyermek jelenlegi tartózkodási helyének, Piliscsévnek a jegyzőjét arra hívta fel: haladéktalanul gondoskodjon arról, hogy a gyermek a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által működtetett Nevelőszülő Szolgálathoz kerüljön. A határozat megállapítja azt is, hogy a vérszerinti szülők felügyeleti joga az átmeneti nevelés tartama alatt szünetel. A határozatban szereplő indoklás szerint a szülők kérték gyermekük átmeneti nevelésbe vételét, mivel jelenlegi helyzetük nem teszi lehetővé a gyermek nevelését.