A vagyoni biztosíték igazolásának hiánya miatt töröl mintegy 15-25 utazási irodát a Gazdasági Minisztérium Engedélyezési és Közigazgatási Hivatala – tájékoztatott Andor Györgyné, a hivatal Belkereskedelmi és Idegenforgalmi Főosztályának vezetője.

A főosztályvezető hozzátette: a törlések egyelőre még nem emelkedtek jogerőre. Mint mondta, a feldolgozás folyamatosan zajlik, számos esetben hiánypótlásra hívták fel az utazási irodák figyelmét, amely még nem zárult le. Az utazási vállalkozások működési feltételeit szabályozó kormányrendelet módosítása szerint – amely 2001. április 28. óta hatályos – az utazási irodáknak az új vagyoni biztosítékot a hatályba lépéstől számított hat hónapon belül, október 28-ig kellett szolgáltatniuk.

Andor Györgyné elmondta: ez mintegy 500 utazási irodát érintett. A rendelet megszüntette a korábbi 2 és 35 millió forint közötti 11 sávot, és a vagyoni biztosíték mértékét az éves árbevétel 12 százalékában, a charter repülőgépet igénybe vevő utazási vállalkozóknál pedig az árbevétel 20 százalékában állapította meg. A főosztályvezető elmondta azt is, hogy több mint tíz iroda tevékenységének szűkítését kérte, amely szerint megszüntetné a kiutaztatási üzletágat, így nem köteles a kaució igazolására.