Hiába indított védetté nyilvánítási eljárást a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, a Vasilescu-gyűjtemény még jó ideig raktárban marad. A bíróság elrendelte a képek zár alá vételét. Ez az intézkedés addig tart, amíg az örökösödési per jogerősen be nem fejeződik.

Idősebb és ifjabb Vasilescu János évek óta vív örökösödési háborút a főként kortárs magyar művészek képeiből, szobraiból és kerámiából álló gyűjteményért, ami a leendő Kortárs Magyar Művészeti Múzeum alapja is lenne egyben. Az örökösödési perben eddig egy ideiglenes biztonsági intézkedésről – zár alá vételről – szóló végzés és egy nem jogerős ítélet született. Ez utóbbi szerint a Vasilescu-gyűjtemény egy része ifjabb Vasilescu Jánost illeti meg anyai örökség címén. Bár a fiú az eljárás során már többször kérte a bíróságtól, hogy rendelje el a gyűjtemény zár alá vételét, kérelmét elutasították, mivel édesapja a bíróság előtt szavát adta arra, hogy nem fogja sem eladni, sem pedig elajándékozni a képeket. A nyáron viszont az idősebb Vasilescu János az államnak adományozta több százmillió forintos gyűjteményét, ami a leendő Kortárs Magyar Művészeti Múzeum “ékköve” lenne. Idősebb Vasilescu János az általa létrehozott alapítványon keresztül ajánlotta fel a több száz festményt, kerámiát, szobrot, az alapítványt azonban nem jegyzik be addig, amíg az örökösödési per jogerősen le nem zárul. Az ajándékozás valójában tehát nem történt meg – bár a gyűjtő változatlanul fenntartja eddigi szándékát -, az akcióval annyit azonban sikerült elérnie, hogy fia már alappal kérte a zárolást, amit a közelmúltban el is rendelt a bíróság. Így került a Vasilescu-gyűjtemény az alig néhány négyzetméteres, Budakeszin lévő raktárba. Azt, hogy hol őrizzék a műtárgyakat, ifjabb Vasilescu választotta ki, az őrzés költségeit is egyelőre ő állja.

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal november 30-án indította meg a védetté nyilvánítási eljárást, ami kilencven nap alatt fejeződik be jogerősen. Ez idő alatt a műkincsek ideiglenes védelem alatt állnak. Bár az egész eljárás célja az, hogy az értékes gyűjtemény biztos helyen legyen az örökösödési vita lezártáig, hiába kérte a hivatal a bíróságtól, hogy soron kívül helyezzék el a Nemzeti Galériában a gyűjteményt. A kérést azzal az indokkal utasította el a bíróság, hogy ő csupán a zár alá vételről hivatott dönteni. Az elhelyezésről nem, az a végrehajtó feladata, aki pedig azok közül a lehetőségek közül választ, amit az ajánlott fel, aki a végrehajtást kérte. Jelen esetben Vasilescu János. Az örökségvédelmi hivatal persze fellebbezhet a döntés ellen, mint ahogyan az elsőfokú bíróságon még várják idősebb Vasilescu János fellebbezését a zár alá vétel elrendelése miatt. A képek elhelyezése ügyében és az örökösödési perben is egyaránt a Legfelsőbb Bíróság mondja majd ki az utolsó szót. Az ügy iratai már az eljáró bíró előtt vannak, de még az első tárgyalás napja sincs kitűzve.