Összesen 39 törvényjavaslatról döntött a parlament kedden. A képviselők elfogadták többek között a sokat vitatott kórháztörvényt. Emellett a keddi döntések értelmében jelentősen szigorodik a Btk., létrehozzák a Nemzetőrséget, bővítik a vagyonnyilatkozatra kötelezettek körét.

Kedden elfogadta a parlament a sokat vitatott kórháztörvényt. A jogszabályt 188 képviselő támogatta, 154-en szavaztak nemmel, öten tartózkodtak. A jogszabály szerint szinte teljes körűvé válhat a magánosítás a háziorvosi szolgáltatásban és a fogászati alapellátásban, azaz a háziorvosok, fogorvosok a saját rendelőjükben fogadhatják majd a betegeket, a szakrendelők és a kórházak jelentős része pedig közhasznú társasággá alakulna.

Jelentős támogatással szintén elfogadta a parlament a a büntető törvénykönyv (Btk.) módosítását. A módosításokat elsősorban az Európai Unióhoz való csatlakozáshoz szükséges jogharmonizáció, valamint a bűnözés terén bekövetkezett változások indokolják. A módosítás után a bűnszervezetben elkövetett bűncselekményért elítéltek nemcsak kétszeres büntetési tételre számíthatnak, hanem büntetésüket fegyházban kell letölteniük, nem bocsáthatók feltételes szabadságra, és nem is függeszthetik fel büntetésüket.

283 igen, 33 nem szavazattal, 8 tartózkodás mellett a parlament december 18-án elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely az elektronikus kereskedelem jogi hátterét, ezen belül is elsősorban az interneten létrejött szerződések követelményeit, a szolgáltatók felelősségét és a fogyasztói jogok védelmét szabályozza.

Az Országgyűlés 201 igen szavazattal, 109 nem ellenében, 3 tartózkodás mellett elfogadta a harcászati repülő erők fejlesztéséről szóló határozati javaslatot kedden. A határozat szerint 14 darab Gripen vadászrepülőgépet bérel a magyar állam a honvédség részére.

Döntött az Országgyűlés a Nemzetőrségről. A törvényt Simicskó István, nemzetbiztonsági államtitkár terjesztette a Parlament elé. A törvény szerint a sorkatonai szolgálat megszüntetése után a 18 éves férfiaknak a katasztrófavédelmi feladatokra is bevethető nemzetőrséghez kell majd 2-3 hónapra bevonulniuk.

Elfogadták a képviselők a NATO irányítása alatt végrehajtott balkáni katonai békefenntartó műveletekhez történő magyar hozzájárulásról szóló parlamenti határozatot. A kormány ezután parlamenti jóváhagyás nélkül hajthat végre átcsoportosításokat a balkáni magyar kontingensek között. A határozat értelmében a műszaki kontingens helyett konkrét katonai feladatok végrehajtására alkalmas, erősebb felszerelésel ellátott egységeket vezényelnének a Balkánra.

Az Országgyűlés keddi ülésén elfogadták a Nemzeti Földalapról szóló törvényt, valamint módosították a termőföldről, valamint a földrendező és földkiadó bizottságokról szóló törvényt. A koncepciót a kormány a zsebszerződések felszámolása, az agrártermelők termőföldszükségleteinek kielégítése és a családi gazdaságok megszilárdítása érdekében dolgozta ki.

Újabb regimenttel bővül azoknak a köre, akik a jövőben vagyonnyilatkozatot kötelesek tenni. Közöttük a köztársasági elnök, az Alkotmánybíróság tagjai, a polgármesterek. A helyi képviselőknek még a családtagjait is megnyilatkoztatja a törvény.

Jövőre már Magyarországon is elismernek minden, külföldön elismert végzettséget, legyen szó akár alap-, közép- vagy felsőfokú végzettséget tanúsító okairatról is. Az Országgyűlés elfogadta a külföldi bizonyítványok és oklevelek elismeréséről szóló törvényt.