Az ügyészek és ügyvédek felelősnek tartják a kialakult helyzet miatt a törvényhozó és végrehajó hatalmat, valamint a médiumokat is.

Veszélyeztetett napjainkban az igazságszolgáltatás, mint önálló hatalmi ág függetlensége – tartalmazza az Ügyészek Országos Egyesülete, a Magyar Ügyvédi Kamara, valamint a Budapesti Ügyvédi Kamara vezetőinek közös közleménye, amelyet szerdai megbeszélésük után juttattak el az MTI-hez. A dokumentum megfogalmazása szerint ez érezhető “például a törvényhozó hatalom részéről, amikor a legfőbb ügyészt szakmai kérdésekben interpellálják, illetve a végrehajtó hatalom részéről, amikor az ítélőtáblá(k) felállításáról vagy a bírósági szervezet költségvetéséről van szó”.

“Hasonló a veszély a médiumok részéről, amikor a folyamatban lévő ügyekről, vagy jogerős bírósági ítéletekről nem mindig szakszerűen és teljes mértékben hűen, olykor megalapozatlanul tájékoztatják a közvéleményt” – mutat rá a közlemény. A megbeszélésen résztvevők megállapodtak találkozóik rendszeressé tételében, ennek keretén belül az igazságszolgáltatási tájékoztatásra vonatkozó szabályozás módosításának kezdeményezésében, illetve a sajtóval való ügyvédi kapcsolattartás szabályainak újragondolásában.