Az SZDSZ szerint a kormány becsapta a pedagógusokat, az orvosokat, az ápolónőket, a nővéreket is, akiknek 400 százalékos fizetésemelést ígértek, ezzel szemben siralmas, a gazdasági növekedést messze alulmúló bérnövekedést tapasztalhattak – közölték szabad demokrata politikusok a Pénzügyminisztérium épülete előtt tartott sajtótájékoztatójukon, csütörtökön.

Magyar Bálint és Horn Gábor országgyűlési képviselők elmondták, hogy diplomás minimálbér bevezetését javasolják. Ismertetésük szerint a diplomával rendelkezőknek a minimálbér kétszeresét, tehát január elsejétől 100 ezer forintot kellene kapniuk havonta.

– Ha ma megkérdeznek valakit, hogy mi kell ahhoz, hogy előbbre jusson az életében, akkor az első három helyen a befolyásos ismerősöket, a jó politikai kapcsolatokat és a gazdag családi hátteret említik – mondta Magyar Bálint egy közvélemény-kutatás eredményeire hivatkozva.

Hozzátette, hogy a felmérés utolsó három helyén a jó szakma, a magas iskolai végzettség és a kemény munka áll.

– Szeretnénk, ha 2002 áprilisa után egy új kormány megfordíthatná ezt a sorrendet – szögezte le az ellenzéki politikus.

Vélekedése szerint a jelenlegi kormány egy olyan nyomott bérrendszert hozott létre, ahol szinte nincs különbség a minimálbér és egy kezdő pedagógus, vagy orvos bére között. Mint mondta, a tudás és a teljesítmény leértékelése folyik ma Magyarországon.

– Az SZDSZ emelkedő nemzetet, a tudás és teljesítmény Magyarországát akarja megteremteni – hangoztatta.

Horn Gábor arra hívta fel a figyelmet, hogy ma egy pedagógus házaspár, 10 éves munkaviszony után olyan jövedelemmel rendelkezik, hogy nem kaphatna kedvezményes hitelt.

– Ma egy kezdő pedagógus január elsejétől 56 ezer forinttal fogja kezdeni a munkát. Ez 39 ezer forintos nettó jövedelmet jelent, ebből nem lehet megélni – fűzte hozzá Horn Gábor.

A sajtótájékoztatón szétosztottak egy levelet, amelyet egy pedagógus írt a pénzügyminiszterhez, azt kifogásolva, hogy a kormány által hirdetett, béremeléssel kapcsolatos adatok nem felelnek meg a valóságnak.

“Ma a pedagógusoknak nem egy újabb mézesmadzagnak szánt pedagógus életpálya-modellre van szükségük, vagy hangzatos ígéretekre, hanem tettekre, hogy a legnagyobb megbecsülés alatt azt is érthessék, a minőségfejlesztés minőségi bérezéssel jár együtt” – áll a dokumentumban.