Az ügyész perbeszédében a vádirattal egyezően bűnszervezet tagjaként elkövetett, robbanóanyaggal és lőszerrel visszaélés bűntette miatt kérte elmarasztalni Dietmar Clodót és két külföldi társát, ugyanakkor a védelem a nyomozati eljárás koncepciós, koholt jellegét hangsúlyozta és a felmentés mellett érvelt a Fővárosi Bíróságon pénteken.

A vádak alapján halmazati büntetésként akár 20 éves szabadságvesztés is kiszabható a bombagyárosként ismertté vált német férfi perében.

Clodót és társait az 1990-es évek közepén elkövetett robbantásos merényletek nyomán fogta el a rendőrség 1998 júniusában. Az azóta eltelt három és fél évet előzetes letartóztatásban töltötték a vádlottak, akikre még a tárgyalóteremben is géppisztollyal felfegyverzett kommandósok vigyáztak.

A bíróság pénteken a perbeszédeket megelőzően ismertette a németországi saarbrückeni rendőr igazgatóság magyar hatóságoknak adott tájékoztatását, mely szerint Clodót a ´70-es-´80-as években többször elítélték jogerősen például bankrablás, csalás, zsarolás, lopás miatt. Clodót akkoriban meggyanúsították gyilkosságokkal, pénzhamisítással is, továbbá több ország bűnüldöző hatóságainak az információi szerint a német férfi a nemzetközi “szervezett bűnözés egyik központi alakja”, fegyver-, kábítószer csempészettel foglalkozott, és ilyen irányú kapcsolatai voltak Iránban, Afganisztánban, Pakisztánban, Indiában, Ausztráliában.

Clodo pénteken a bíróval szembeni elfogultsági kifogással állt elő.

Amennyiben a Fővárosi Bíróság érdemben vizsgálja az eljáró bíró kizárásának lehetőségét, hónapokkal is csúszhat a december 29-re kitűzött első fokú ítélethirdetés.