A Windows operációs rendszert fejlesztő Microsoft a napokban pert indított a Lindows nevű szoftvercég ellen, mivel az óriáscég szerint a társaság megsérti a “Windows” márkanevét.

A nyugat-washingtoni Kerületi Bíróságon bejegyzett vád szerint a szoftveróriás Microsoft azt akarja elérni, hogy a Lindows megváltoztassa saját- és szoftvere nevét. Az apró társaság egyébként egy olyan Linux verziót készít, amely képes futtatni a Windows programokat is. – Nem arra kérjük a bíróságot, hogy tiltsa meg a szoftver készítését, mindössze azt szeretnénk elérni, hogy a társaság megváltoztassa a felhasználókat könnyen megtévesztő, és jogainkat sértő nevet – mondta Jim Murchinson, a Microsoft szóvivője.

A Lindows egyik szóvivőnője elmondta, hogy még nem látták a vádiratot, így egyel?re nem tudnak érdemi információval szolgálni az ügyben.

A San Diego-i központú Lindows-t Michael Robertson, az MP3.com online zenei weboldal társalapítója indította útjára az idei év folyamán, nem sokkal azután, hogy a zenei vállalkozást 370 millió dollárért eladta a szórakoztatóipari óriás Vivendi Universalnak.

A Microsoft szerint a társaság az elmúlt 18 év folyamán mintegy 1,2 milliárd dollárt áldozott a személyi számítógépek 90 százalékán megtalálható Windows népszerűsítésére, és nem hagyhatja, hogy a Lindows veszélyeztesse a márkanév értékét. – A Lindows név olyan mértékben hasonlít a Windowsra, hogy a felhasználók azt hihetik, az el?bbit is a Microsoft, vagy egy, a Microsofttal együttmőködésben álló cég készítette, illetve a Microsoft licenszelte azt a készítőnek – áll a szoftveróriás vádiratában. Murchinson elmondta, a washingtoni központú Microsoft reméli, a bíróság megoldja a kellemetlen szituációt.