A két legjelentősebb lengyel országos napilap, a Rzeczpospolita és a Gazeta Wyborcza ünnepi számában egyaránt beszámolt arról, hogy a magyar és román kormányfő szombaton Budapesten megállapodást írt alá a magyar kedvezménytörvény ügyében.

A miniszterelnökök szerint meg kellett oldani a vitás kérdéseket, mert mindkét országnak közös célja bekerülni az Európai Unióba – húzta alá a Rzeczpospolita.

A Gazeta Wyborcza tényekre szorítkozó, aláírás nélküli rövid hírével ellentétben a Rzeczpospolita pozsonyi tudósítója, Andrzej Niewiadowski budapesti keltezésű írásában a kedvezménytörvény legfontosabb rendelkezéseit is ismertette, és beszámolt a jogszabályt érintő román és szlovák bírálatokról.

– A törvény szlovák részről továbbra is bírálat tárgya, sőt a szlovák parlament képviselői az elmúlt héten a magyarigazolványt a nemzetközi jog megsértéseként és a független szlovák állam belügyeibe történő beavatkozásként értékelték – írta a konzervatív lengyel lap tudósítója.

A cikk szerint a magyarigazolvány az ukrán és a szerb hatóságoknak sem tetszik: az utóbbiak attól tartanak, hogy növekedni fog a feszültség a 350 ezres magyar kisebbség által lakott Vajdaságban.