Készségesnek mutatkozik a hatóságokkal való együttműködésre a “cipőbombás” merénylő, akit hétfőn vezettek először bíró elé az Egyesült Államokban.

A németországi repülőtereken keddtől kötelezően átvizsgálják az Amerikába tartó összes utas lábbelijét.

A merénylő, aki az American Airlines Párizsból Miamiba tartó járatán szombaton egy gyufával meg akarta gyújtani a cipőjébe rejtett pokolgépet, hétfőn jelent meg először a vizsgálóbírák előtt és nyugodtnak, de szófukarnak mutatkozott. Csak többszöri felszólításra adott igenlő választ arra a kérdésre, hogy megértette-e vádat (“a repülős személyzet megfélemlítése, illetve megtámadása”), amelynek alapján akár 20 év szabadságvesztésre és 250 ezer dollár pénzbírságra is ítélhetik. A férfi hivatalból kirendelt védőt kért maga mellé.

A Boston melletti Plymouth börtönében azt mondják az illetékesek, hogy a 28 éves őrizetes nem okoz semmiféle nehézséget és szófogadóan viselkedik. A férfi folyamatos megfigyelés alatt áll cellájában és az ilyenkor szokásos elmekórtani vizsgálatot is elvégezik rajta, mielőtt pénteken újból a vizsgálóbírák elé vezetik.

A merénylő valódi személyazonosságát továbbra is homály fedi, jóllehet a vádiratban – a lefülelésekor nála talált útlevél alapján – Richard C. Reid néven szerepel. A Srí Lanka-i külügyminisztérium kedden közleményben jelentette be, hogy a férfi nem a dél-ázsiai szigetország állampolgára. A francia hatóságok először arra a következtetésre jutottak, hogy a merénylőt Tarik Razának hívják, és Ceylon szigetéről való.

Londonban a Scotland Yard brit állampolgárnak valószínűsítette. Az amerikai hatóságok legfrissebb információi szerint brit apától és jamaicai anyától származik, Srí Lankán született, de felvette a brit állampolgárságot és a valódi neve Abdel Rahim. A dpa német hírügynökség jelentésében megyjegyezte: továbbra sincsenek arra utaló jelek, hogy a rejtélyes merénylő mögött az al-Kaida vagy bármilyen más jelentősebb terroristahálózat állna.

Németországban keddtől kötelező jelleggel megvizsgálják az amerikai repülőgépekre felszálló összes utas lábbelijét. – Az utasoknak fel kell készülniük arra, hogy felszálláskor le kell vetniük a cipőjüket, amelyet átvilágítanak – közölte a berlini belügyminisztérium. Főleg a vastag talpú túracipőket és a magas szárú téli csizmákat figyelik árgus szemmel, szokatlan elváltozások után kutatva. Átvizsgálják a kézipoggyászban lévő lábbeliket is. Szúrópróbaszerűen már eddig is voltak lábbeliellenőrzések a német repülőtereken, keddtől azonban minden utas cipőjét megröntgenezik, a hatóságok szerint senkivel sem tesznek kivételt.