Idén dolgozott a legkevesebbet az Országgyűlés. A statisztikákból az is kiderül: korábban “csak” az idő kétharmadát fordították tárgyalásra, most már a háromnegyedét. Csökkent a politikai viták aránya.

Ebben a ciklusban idén ülésezett legkevesebbet a parlament – derül ki az Országgyűlés Főtitkársága által készített statisztikából. 1999-ben 66, tavaly 69, ebben az évben pedig csupán 64 ülésnapot tartott a T. Ház. Az előző ciklusban még ismeretlen “elfogadott napirend nélküli ülésből” 2001-ben egy volt, tavaly egy sem, 1999-ben pedig négy. A Horn-kormány első három évében 331 ülésnapra került sor, míg 1998 óta csak 244-re.
Áder János házelnök évzáró sajtótájékoztatóján – mint ismeretes – arról beszélt, hogy bevált a háromhetes ülésezési rend, mert majdnem ugyanannyi törvényt fogadtak el, mint a hetes ülésezéssel. Az előző ciklusban három év alatt 886 döntést hozott az Országgyűlés, most pedig 833-at. A statisztikákból azonban kiderül: a törvények jó része nemzetközi egyezmény ratifikálása, amelyet gyakorlatilag vita nélkül, többnyire egyhangúlag fogad el a T. Ház. Emellett 1998-ban még 71 döntést, köztük 34 törvényt hozott a tizenötször ülésező parlament, jövőre azonban már csak kétszer, legfeljebb háromszor dolgoznak a képviselők, s törvényjavaslatok helyett jelentéseket és beszámolókat tárgyalnak majd.

Ami pedig az idő felhasználást illeti: az előző ciklushoz képest csökkent a politikai viták aránya és nőtt az érdemi tárgyalási idő. Korábban “csak” az idő kétharmadát (68,5 százalék) fordították vitára, most pedig már a háromnegyedét (73,5 százalék) a törvényjavaslatok megtárgyalására. A háromhetes ülésezéssel megritkult a napirend előtti és utáni felszólalások lehetősége: a belső arány 12-ről 8,8 százalékra csökkent. Az általános vitával töltött idő a 620 órányi ülésidő felét tette ki. Az előző ciklusban 48 százalék volt ez az arány. Részletes vitára, záróvitára, határozathozatalra és általános vitára az ülésidő 73,5 százalékát fordították, míg 1994 és 1998 között a 68,5 százalékát. Interpellációkkal, kérdésekkel, azonnali kérdésekkel az idő 9,7 százalékát töltötték, korábban a 15 százalékát. Politikai vitára 5,1 százaléknyi idő jutott, az előző ciklusban pedig 3,3.