Bár a kormányzat tavaly két évre stabil jogszabályokat ígért, jövőre néhány ponton mégis módosulnak az adózással kapcsolatos előírások. Így adómentes lesz a nyugdíj, és nagyobb kedvezményt kapnak a lakáshitelt törlesztők.

Míg az adókulcsok változatlanok maradnak, a sávhatárok 25 százalékkal emelkednek jövőre. Azoknak, akiknek éves jövedelme nem éri el a 600 ezer forintot, 20 százalék adót kell fizetniük. Elvileg így adóznak majd az 50 ezer forintos minimálbérből élők is. De ha jutalmat, vagy 13.-ik havi fizetést kapnak, már magasabb sávba kerülnek. Úgy 30 százaléknyi adót kell befizetniük. Akik jövőre egymillió 200 ezer forintnál többet keresnek, jövedelmükből 40 százalékot kell leróniuk az államnak.

Változnak a gyermekkedvezmények is. Egy gyermek után havonta háromezer, két gyermekes családoknak havi nyolcezer, három gyermeket nevelőknek pedig harmincezer forintnyi adót nem kell befizetniük. A munkáltatók iskoláztatási támogatásként tízezer forint értékű taneszközt, vagy ruhaneműt adhatnak dolgozóiknak, adómentesen.

Jövőre nem kell a nyugdíjakat az egyéb jövedelmekhez hozzászámolni, vagyis nem kell utánuk adót fizetni. Azok, akik lakáshitelt vettek fel, a kölcsön törlesztőrészletének 40 százalékát, maximum 240 ezer forintot leírhatnak az adójukból. Ez a kedvezmény most 35 ezer forint.